14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAntibiotice Iasi ramane la AVAS

Antibiotice Iasi ramane la AVAS

» Societatea "Antibiotice" Iasi ramane in continuare in portofoliul AVAS si nu va fi trecuta in administrarea Ministerului Sanatatii. Presedintele AVAS, Teodor Atanasiu, a spus ca recomandarea Camerei Deputatilor nu poate fi aplicata.

"Societatea ramane acolo unde este si isi va desfasura procesul de privatizare la momentul oportun. Daca domnii deputati se uitau cam cum se intampla in Europa, constatau un lucru, si anume ca practica europeana prevede ca ministerele nu gestioneaza si nu administreaza societati comerciale, nu gestioneaza actiuni ale societatilor comerciale, ba dimpotriva, incearca sa scape de ele. Ministerele se ocupa de strategii sectoriale, de strategii de ramura, de regulile jocului intr-o piata, nu intervin ca arbitru in regulile jocului. Propunerea Comisiei de sanatate nu este opozabila decat membrilor ei. Ea nu este opozabila altcuiva", a spus Atanasiu.
Camera Deputatilor a adoptat un raport al Comisiei pentru sanatate si familie cu privire la modul de privatizare a societatii "Antibiotice", care recomanda ca societatea sa fie transferata din portofoliul AVAS in cel al Ministerului Sanatatii Publice.

 

Comisia de ancheta a motivat recomandarea prin faptul ca AVAS nu ar fi ales cea mai buna metoda de privatizare, metoda negocierii pe baza de oferte preliminare neangajate fiind considerata solutia favorabila pentru obtinerea de profit maxim. Potrivit raportului parlamentarilor, valoarea de piata a societatii este de doua ori mai mare decat pretul de pornire al licitatiei, stabilit de AVAS la 136 milioane euro.
Privatizarea "Antibiotice" SA Iasi a fost suspendata in martie 2008, cand AVAS a publicat anuntul de revocare a ofertei de vanzare a societatii. Motivul oficial invocat a fost scaderea interesului din partea investitorilor ca urmare a scandalului creat in jurul vanzarii companiei. Ancheta desfasurata de comisia din Camera Deputatilor si criticile aduse de membrii partidelor politice au dus la scaderea valorii actiunilor "Antibiotice" tranzactionate la Bursa.

 

Ulterior, conducerea companiei a fost inlocuita, postul de director general fiind preluat de catre directorul de marketing, Coca Cascaval, AVAS reprosandu-i fostului director Ioan Nani lipsa de comunicare. Privatizarea societatii a atras si atentia Comisiei Europene, care a recomandat autoritatilor de la Bucuresti ca procedura sa aiba loc in conditii concurentiale, deschisa tuturor participantilor si sa urmareasca obtinerea celui mai mare pret posibil si sa nu intre sub incidenta reglementarilor europene in materie de ajutor de stat.
"Antibiotice" Iasi este unicul producator din tara de pulberi pentru suspensii si solutii sterile injectabile, precum si al intregii game de tuberculostatice esentiale. Pentru anul 2008, societatea estimeaza un profit de aproximativ 10 milioane de euro, in crestere cu peste 10% fata de anul trecut.

Reactii
"Decizia privind pastrarea sau vanzarea pachetului majoritar de actiuni apartine actionarului majoritar. Oricare din cele doua variante propuse de Raportul Comisiei de Sanatate va fi aplicata, respectiv modificarea legislatiei prin introducerea in Legea privatizarii a metodei de privatizare prin negociere pe oferta neangajanta, fie trecerea "Antibiotice" in patrimoniul Ministerului Sanatatii Publice, activitatea noastra nu va fi influentata in vreun fel. Vom continua sa actionam concentrandu-ne atentia pe dezvoltarea afacerii in conditii de maxima siguranta, in vederea atingerii indicatorilor de profit si cifra de afaceri asumati pentru acest an", a declarat directorul general al SC "Antibiotice" SA Iasi, Coca Cascaval.

Cele mai citite

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Plajele naturale largi, cu nisip fin, spațiile de cazare noi sau proaspăt renovate, evenimentele pregătite special pentru sezonul 2024 și o gamă extrem de...

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...
Ultima oră
Pe aceeași temă