6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAnaliştii: Testarea băncilor din UE a fost o pierdere de timp

Analiştii: Testarea băncilor din UE a fost o pierdere de timp

Excluderea din scenariu a unui posibil faliment al Greciei reduce mult din credibilitatea testelor aplicate de autorităţile UE băncilor din zonă. Analiştii vorbesc de o nevoie de capital suplimentar de până la 80 miliarde euro, faţă de doar 2,5 miliarde cât a relevat testul Autorităţii Bancare Europene (EBA).

“Mă îndoiesc de faptul că tot acest exerciţiu va avea vreun efect pozitiv”, spune fostul şef al diviziei europene a Merril Lynch referindu-se la testul de stres efectuat de autorităţile UE asupra a 90 de bănci din zonă. De altfel, opinia acestuia pare a fi împărtăşită de majoritatea analiştilor, care îşi anunţă clienţii că rezultatele testului nu vor fi de natură să liniştească pieţele financiare. Potrivit JP Morgan, băncile europene ar trebui să aducă de acasă aproximativ 80 miliarde de euro, până în 2012 pentru a se încadra în standardele de prudenţialitate, nu 2,5 miliarde de euro aşa cum a relevat testul EBA.

Principala hibă a exer­ci­ţiu­lui, arată mai mulţi analişti de peste ocean, o reprezintă faptul că acesta nu a luat în calcul un potenţial faliment al Greciei. Scenariul unui default al statului elen nu poate fi exclus mai ales că, recent, preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a afirmat că „dacă Grecia intră în faliment este vina statelor din zona euro” confirmând astfel că asupra Greciei planează şi spectrul falimentului.

Europa recunoaşte cu jumătate de gură

„Cel puţin 20 de bănci (nr: – faţă de 8) ar fi picat testul dacă acesta ar fi avut loc în aprilie”, arată autoritatea bancară într-un comunicat de presă, recunoscând practic că unele bănci au adus aporturi suplimentare de capital cu puţin timp înaintea testului cu singurul scop de a-l trece. Pe de altă parte, un test efectuat de Standard&Poor’s după propriile criterii arată că şi alte grupuri bancare europene ar fi avut nevoie de o suplimentare de capital. La testarea S&P au picat 15 bănci, iar aportul total de capital se ridică la 29 de miliarde de euro.

Potrivit unui alt test, realizat de JP Morgan, 20 de bănci ar avea probleme. Criteriile grupului american au fost însă mai severe, incluzând şi un posibil default al Greciei sau Portugaliei.

Chiar şi în situaţia în care testul ar fi relevant, lucrurile nu se termină aici, arată şeful analiştilor de la Mediobanca. Potrivit acestuia, într-un orizont de timp de un an, bănci mari ca Unicredit, Deutsche Bank, BNP Paribas, Credite Agricole, Societe Generale sau Banco Santander ar putea fi nevoite să aducă de acasă un total de 62 miliarde euro. Băncile enumerate mai sus sunt cele mai mari din Europa.

Mamele BRD şi Unicredit Ţiriac ar putea fi lângă Volksbank şi ATE

Rezultatele oficiale ale testului EBA arată că trei grupuri bancare prezente şi în România  ar putea avea nevoie de o suplimentare de capital pentru a se putea încadra în normele de prudenţialitate. Este vorba despre Volksbank, EFG Eurobank (acţionar majoritar al Bancpost) şi ATE Bank, toate picând testul.  Mai mulţi analişti citaţi de Bloomberg includ însă în această categorie şi alte două grupuri cu afaceri importante în ţara noastră. Este vorba despre Societe Generale (acţio­narul majoritar al BRD, a doua bancă din România) şi Unicredit (acţionarul majoritar al Unicredit Ţiriac, a cincea bancă din sistem). BNP Paribas şi Credit Agricole, alte două grupuri care ar putea avea pro­bleme în viitor, au şi ele afaceri, de mai mici dimensiuni, în România. BNP Paribas este acţionar majoritar al unui IFN. Şi Deutsche Bank are un birou în ţara noastră.  

Numărul băncilor „corigente” ar fi crescut de la 8 la 20 dacă testul de stres ar fi avut loc in luna aprilie iar nevoia de capital ar fi crescut la aproape 20 de miliarde de euro.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă