7.9 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAmortizoare de cutremure pentru cladiri

Amortizoare de cutremure pentru cladiri

Cu un cost suplimentar de cel mult 7-8% din valoarea totala, noile cladiri care se construiesc ar putea fi protejate intr-o masura avansata chiar si de efectele devastatoare ale unui cutremur de peste 8 grade pe scara Richter.
Tehnologia, care a necesitat calcularea si proiectarea unor pistoane cu un grad avansat de complexitate, a pus pusa la punct de un colectiv format din cinci romani, din care trei profesori universitari la Politehnica Bucuresti, un inginer si un student in inginerie la Universitatea din Darmstadt.
“Am plecat de la observatia generala ca in lume, si mai ales in Romania, cele mai multe dintre cladirile inalte construite nu sunt protejate antiseismic. In Romania practic nu se poate vorbi de asa ceva. Protectia antiseismica s-a facut pur si simplu prin supradimensionarea elementelor de rezistenta ale structurii”, a explicat profesorul universitar Anton Hadar, unul dintre inventatori. Alaturi de inginerul Adam Szabo, de studentul Stefan Szabo si de profesorii universitari Gheorghe Amza si Horia Gheorghiu, acesta a proiectat un intreg procedeu si un dispozitiv pentru amortizarea undei seismice.
In esenta, dispozitivul se compune dintr-un cilindru de baza, in interiorul caruia evolueaza, intr-un fluid sub presiune, doua pistoane, dintre care unul dublu diferential. Acestea, impreuna cu un sistem de arcuri, preiau in cea mai mare parte energia distructiva eliberata de unda seismica, energie care nu va fi receptata integral de cladirea protejata, ci intr-o forma mult atenuata, ca urmare a cursei de amortizare a dispozitivului. “Cursa se considera a fi suficienta pentru a reduce in mod drastic viteza si acceleratia undei seismice astfel incat energia transmisa cladirii sa fie anihilata in proportie de 75-80%”, a mai spus profesorul Hadar.
Din punct de vedere constructiv, elementele suplimentare sunt plasate in fundatia cladirii. “Noi am facut calculul pentru un dispozitiv care are o capacitate portanta nominala de circa 500 tone. Aceasta inseamna ca un bloc de 10-20 etaje poate sta pe un numar de 6-8 dispozitive”, a mai afirmat profesorul Hadar. Inventia celor cinci romani a primit medalia de aur la Salonul de la Geneva, iar aplicarea ei a fost luata in calcul de mai multe firme de constructii din tara noastra.

Daniel Popa
Daniel Popahttp://daniel-popa
Daniel Popa, sef departament Corespondenti
Cele mai citite

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...
Ultima oră
Pe aceeași temă