15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAlimentele conforme cu standardele europene vor purta etichete ovale

Alimentele conforme cu standardele europene vor purta etichete ovale

Comitetul permanent pentru lantul alimentar si sanatatea animalelor din cadrul Comisiei Europene a acceptat pentru Romania perioade extinse de tranzitie pentru anumiti producatori de lapte, carne, carne de pasare si exploatatii piscicole pana cand se vor alinia standardelor europene, dupa data aderarii. Acesti producatori vor putea vinde in continuare pe piata din Romania, dar nu vor putea exporta in UE.
Chiar si pe piata interna, produsele vor trebui sa poarte o eticheta speciala care sa informeze cumparatorul despre provenienta marfii – o eticheta rotunda, in timp ce produsele conforme standardelor europene vor purta o eticheta ovala. Pe 8 noiembrie, Comisia Europeana a decis sa permita producatorilor din Romania sa proceseze lapte neconform standardelor europene pana la 30 iunie 2008. Dar acest lapte va putea fi vandut doar pe piata romaneasca, etichetat corespunzaor. Numai acei procesatori de lapte care vor putea separa complet in procesul de productie laptele conform de laptele neconform vor fi admisi pe piata intracomunitara. Autoritatile romane raspund de verificarea tuturor producatorilor.
In prezent, in Romania functioneaza 805 unitati de industrie alimentara, din care 395 unitati de procesare carne rosie, 53 de unitati de procesare de carne de pasare, 329 unitati de procesare lapte si produse din lapte, 28 unitati de procesare peste si produse de pescuit.

Produsele nevandute pana la sfarsitul anului 2007, retrase

Bunurile produse inainte de 1 ianuarie 2007 vor trebui vandute pe pietele interne pana la sfarsitul anului 2007. Daca pana atunci stocurile nu vor fi epuizate, vor trebui sa fie retrase de pe piata. Producatorii care au fost admisi pe piata comunitara inainte de data aderarii vor putea exporta in continuare. Sunt 301 producatori romani care vor exporta pe piata comunitara produse alimentare de origine animala, 172 unitati de procesare de carne rosie, 36 unitati de procesare carne de pasare, 73 unitati de procesare de lapte si produse din lapte si 20 de unitati de procesare peste si produse de pescuit.

Opt PIF-uri

Toate cele opt puncte romanesti de inspectie la frontiera – PIF-uri – au devenit operationale in luna octombrie curent. Acestea sunt dotate cu echipamente si facilitati necesare efectuarii controlului, precum si cu personal sanitar-veterinar. Comisia Europeana, prin Comitetul permanent pentru lantul alimentar si sanatatea animalelor din cadrul Comisiei Europene, a aprobat la 8 noiembrie atestarea celor opt noi puncte de inspectie la frontiera din Romania: Albita, Bucuresti Otopeni, Constanta Nord, Constanta Sud, Halmeu, Sculeni Lasi, Siret, Stamora Moravita.

Cele mai citite

Cinci legi au fost promulgate de președintele Iohannis. Chirițoiu rămâne șef al consiliului Concurenței până în 2026

Președintele Klaus Iohannis a promulgat în cursul zilei de azi cinci legi. Este vorba printre altele despre legea hărțuirii la locul de muncă, dar...

Tarifele polițelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024

Executivul a aprobat actul normativ promovat de Ministerul Finanțelor și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care prelungește cu trei luni perioada de...

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic, analiză

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe deplin scăderile din timpul  pandemiei, estimările inițiale indicând chiar o creștere de 2% peste nivelurile...
Ultima oră
Pe aceeași temă