14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAgentia Zonelor Miniere, masacrata

Agentia Zonelor Miniere, masacrata


O ordonanta elaborata in secret

Surse din Ministerul Economiei si Comertului sustin ca proiectul ordonantei a fost elaborat "intr-o deplina conspirativitate”, in departamentul coordonat de controversatul secretar de stat Ionel Mantog (personaj devenit celebru pentru implicarea in scandalul "stramutatilor de lux” de la Targu Jiu). Secretul asupra ordonantei a fost atat de mare incat parintii acesteia au uitat sa ceara si avizul sindicatelor din institutia vizata, solicitat altminteri expres de prevederile legale in vigoare.
De fapt, ordonanta este considerata ca un instrument care va permite ca secretariatul de stat al lui Ionel Mantog sa aiba un control total asupra celor 120 milioane de dolari imprumutate de statul roman de la Banca Mondiala (din care cel putin 20 de milioane nu vor ajunge in nici un caz la beneficiarii acordului, urmand sa fie cheltuite pentru dotari, salarii ale angajatilor din UMP-urile care vor implementa programele sau pentru pregatirea contractorilor). Deocamdata nimeni nu intelege de ce a fost necesara atata graba in schimbarea numelui institutiei, singura explicatie valida fiind aceea ca astfel vor putea fi eliminate din Agentie persoanele indezirabile pentru echipa secretarului de stat Mantog. Pretextul folosit adesea in astfel de cazuri: "Este vorba de o noua institutie, fiind necesar un nou concurs pentru ocuparea posturilor”.
Mai multe dintre prevederile ordonantei au starnit deja nedumerirea celor care au urmarit activitatea agentiei. Astfel, in document se stipuleaza ca va exista o comisie interministeriala care va acorda sprijin agentiei, printre altele, si pentru restructurarea in-dustriei miniere sau refacerea ambientului distrus de activitatile miniere.
Restructurarea industriei miniere nu are insa nici o legatura cu profilul agentiei (gestionara programelor de acompaniament social), fiind activitatea de capatai a departamentului lui Ionel Mantog, iar partea cu ecologizarea este una din atributiile entitatii care se ocupa de inchiderile de mine. Ordonanta desfiinteaza dintr-un foc opt din cele 14 colective zonale ale agentiei, formate din oameni care au trait in sanul comunitatilor miniere, care cunosc perfect problemele acestora si au o experienta de mai multi ani in realizarea programelor de acompaniament social.

Sindicatele, nemultumite

Noul act normativ a starnit deja iritarea angajatilor ANDIPRZM, sprijiniti de sindicat, care astfel isi vad irosite eforturile derulate de mai multi ani. "Este vorba de o deturnare partiala a mandatului ANDIPRZM printr-o diminuare a rolului si locului acesteia ca institutie publica si ca operator in zonele miniere. (…) Modificarea structurii, prin desfiintarea celor opt colective zonale, creeaza premisa marginalizarii zonelor miniere din 12 judete si schimbarea statutului a 20 de angajati, functionari publici, care au dat concurs pentru posturile si locatiile respective si care sunt cu resedinta sau domiciliul acolo. De asemenea, prin desfiintarea celor opt colective zonale se premediteaza distrugerea capacitatii de implementare a ANDIPRZM”, au explicat reprezentantii angajatilor. Acestia au mai aratat ca ANDIPRZM nu a fost infiintata doar pentru proiectele derulate cu finantare de la Banca Mondiala.

Gavril Baican, director in UMP cu 1.700 dolari pe luna
Fostul secretar de stat responsabil cu sectorul minier pe vremea lui Dan Ioan Popescu, pensionabilul Gavril Baican, sustinatorul din umbra al lui Ionel Mantog, a fost reciclat cu repeziciune de echipa lui Codrut Seres. Dupa ce timp de mai multe luni a ocupat modestul post de consilier, Gavril Baican a promovat in aceasta saptamana concursul pentru postul de director tehnic in cadrul Unitatii de Management de Proiect pentru Inchideri de Mine, fiind singurul candidat. Domnul Baican a fost singurul candidat pentru acest post, care ii va asigura o retributie lunara neta de 1.700 dolari. Precizam ca angajatii UMP sunt platiti din cele 120 milioane dolari imprumutate de la Banca Modiala, intreaga suma si dobanzile aferente urmand sa fie restituite de contribuabilii romanii. Carcotasii din Ministerul Economiei si Comertului sustin ca domnul Baican a reusit sa fie singurul candidat pentru acest post deoarece predecesorul sau in aceasta functie, un reputat specialist, autor al unui manual de inchideri de mina, a priceput ca este mai sanatos sa nu se opuna vointei celor care conduc MEC si s-a reorientat inscriindu-se la concurs pentru un post in UMP-ul pentru zona de acompaniament social.

"Recompensa” pentru Agentia Nationala de Dezvoltare si Implementare a Programelor de Restructurare a Zonelor Miniere (ANDIPRZM), care timp de sapte ani s-a straduit sa faca ceva pentru comunitatile afectate de restructurarea mineritului, a venit in aceasta saptamana sub forma unei ordonante de urgenta, promovata de Ministerul Economiei, prin care institutia este practic masacrata. "Prezentul act normativ prevede modificarea denumirii institutiei din ANDIPRZM in ANDZM (Agentia Nationala pentru Dezvoltarea Zonelor Miniere), precum si a modului de organizare a acesteia, astfel incat sa fie in concordanta cu obiectivele, masurile si actiunile programului de implementare a Strategiei industriei miniere. Totodata, s-a avut in vedere si indeplinirea prevederilor Acordului de imprumut dintre Romania si Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare, pentru finantarea Proiectului privind inchiderea minelor, refacerea mediului si regenerarea socio-economica, semnat la Bucuresti in data de 28 ianuarie 2005″, se arata in comunicatul triumfalist emis de ministerul pastorit de Codrut Seres. Dincolo de acesta, specialistii din domeniu apreciaza ca noul act normativ restrange semnificativ aria de activitate a Agentiei Zonelor Miniere si nu este in nici un fel de folos comunitatilor din acele zone.

Daniel Popa
Daniel Popahttp://daniel-popa
Daniel Popa, sef departament Corespondenti
Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 765: G7 se angajează să întărească apărarea aeriană a Kievului

Miniştrii de Externe ai statelor din G7 s-au angajat astăzi "să întărească mijloacele de apărare aeriană ale Ucrainei" împotriva atacurilor Rusiei, informează AFP.În comunicatul...

VIDEO. Caz halucinant la Sibiu. Bolid de zeci de mii de euro, dar fură 20 de lei dintr-o cofetărie

Proprietarul unui lanț de cofetării din zona Sibiului a luat măsuri în urma unei creșteri a furturilor și a instalat camere de supraveghere în...

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă