7.4 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAgentia Sapard a atras proiecte de 710 milioane euro

Agentia Sapard a atras proiecte de 710 milioane euro

Una dintre cele mai importante realizari ale Agentiei SAPARD in 2005 a fost absorbtia completa a fondurilor alocate pentru anul 2001, in valoare de 208,38 milioane de euro, care aveau termen scadent la finalul acestui an – a declarat directorul general al Agentiei SAPARD, Samoila Szabo.

Acesta a mentionat si finalizarea, in perioada urmatoare, a procedurilor de acreditare pentru patru noi masuri de finantare din Programul SAPARD, in acest sens putand fi depuse proiecte din primul trimestru al anului 2006.

Principalele imbunatatiri

Principalele imbunatatiri aduse acestui sector in 2005 au fost simplificarea procedurilor de acordare a sprijinului financiar SAPARD, dar si includerea unor facilitati excelente pentru fermierii romani. “Fermierii care au pana in 40 de ani vor beneficia de fonduri nerambursabile SAPARD de maximum 65 la suta din valoarea unui proiect pentru investitii in exploatatii agricole, in functie de zona in care va fi realizat proiectul”, a explicat Szabo. Astfel, prin Masura 3.1 (Investitii in exploatatiile agricole) a Programului SAPARD, tinerii fermieri beneficiaza de maximul de cofinantare daca realizeaza investitia in zona montana, stabilita in baza Ordinului comun nr. 328/321/2004 al Ministerului Agriculturii si al Ministerului Administratiei si Internelor. Pentru investitii in alte zone decat cea montana, cofinantarea SAPARD este de 55 la suta din valoarea investitiei realizate de tinerii fermieri.

Modificari procedurale

Potrivit directorului general al Agentiei SAPARD, cele mai importante modificari procedurale realizate in 2005 se refera la completarea cererii de finantare si manual (scris de mana, lizibil si cu litere mari), nu doar in format electronic, pe suport electronic, ca pana in prezent. Totodata, s-a simplificat modul de completare a bugetului indicativ prin eliminarea incadrarilor pe linii bugetare in cadrul aceluiasi capitol de cheltuieli, simplificand in acelasi timp si procedura de decontare a platilor.
Pentru a permite demararea proiectului cat mai repede, solicitantul va depune, impreuna cu cererea de finantare, si dosarele de achizitii.

Nerealizari

La capitolul nerealizari, Samoila Szabo s-a aratat inca nemultumit de numarul de proiecte depuse si contractate. “Desi am realizat, in procente, cel mai mare salt in ceea ce priveste numarul de proiecte depuse si contractate, acest lucru nu s-a dovedit a fi inca suficient pentru a asigura o absorbtie mult mai mare. In acelasi timp, toate calamitatile care s-au abatut asupra tarii nu au facut altceva decat sa incetineasca implementarea proiectelor”, considera directorul general al Agentiei SAPARD. Potrivit datelor furnizate de Agentia SAPARD, pana in prezent masurile private au reusit sa suscite un interes foarte mare, numarul proiectelor din portofoliu fiind de peste 1.900. Astfel, Masura 1.1 privind industria agroalimentara a atras un numar de 229 proiecte, cu valoarea de 143,31 milioane de euro. De Masura 3.1 (Exploatatii agricole) beneficiaza 593 de investitii, valoarea totala a proiectelor fiind de 56,57 milioane de euro, iar Masura 3.4 (Diversificarea activitatilor economice) a oferit finantare pentru 471 proiecte in valoare de 27,25 milioane de euro. Pentru Masurile 3.1 si 3.4 au fost efectuate plati in valoare de 31,99 milioane de euro, pentru Masura 1.1 – peste 143 milioane de euro, iar pentru Masura 2.1 (Infrastructura rurala), s-au platit 335 milioane de euro.

Obiective 2006

In ceea ce priveste obiectivele propuse pentru 2006 de Agentia SAPARD, primul pe lista este absorbtia integrala a celor 640 de milioane de euro alocate pentru anul viitor. “Nu in ultimul rand, 2006 marcheaza trecerea la Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, obiectiv deosebit de important”, a explicat directorul general al Agentiei SAPARD.


Agentia SAPARD a autorizat saptamana trecuta ultimele plati pentru anul 2005, in valoare de 8,5 milioane de euro, cumuland in aceasta luna plati autorizate de 20 de milioane de euro. Astfel, in 2005 Agentia SAPARD a platit 228 milioane de euro catre beneficiari, cu aproximativ 25 milioane de euro mai mult comparativ cu anul 2004. In data de 8 noiembrie 2005 Agentia a consumat integral fondurile alocate de Uniunea Europeana si Guvernul Romaniei pentru anul 2005. Din ianuarie 2003, momentul semnarii primelor contracte pentru Programul SAPARD, si pana in decembrie 2005 valoarea fondurilor nerambursabile SAPARD atrase prin proiecte este de 710 milioane de euro, reprezentand 72% din totalul fondurilor SAPARD disponibile in acest moment.

Cele mai citite

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...
Ultima oră
Pe aceeași temă