16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAgentia Fitch reconfirma ratingurile acordate Romaniei

Agentia Fitch reconfirma ratingurile acordate Romaniei

Fitch Ratings a reafirmat, marti, ratingurile acordate Romaniei, avertizand insa ca economia da semne de supraincalzire, cum ar fi accentuarea deficitului de cont curent si lichiditatea excesiva.
Potrivit unui comunicat al agentiei de evaluare financiara, ratingul pentru datoriile in valuta pe termen lung a fost confirmat la “BBB minus”, iar cel pentru datorii in moneda locala la “BBB”.

Plafonul de risc suveran a fost mentinut la “BBB minus”, iar ratingul pe termen scurt a ramas la nivelul “F3”. Perspectiva este in continuare stabila. “Ratingul de risc scazut de investitii pentru Romania este in continuare justificat, dar autoritatile se confrunta cu o serie de probleme legate de povestea de succes a tarii. Economia prezinta multe din simptomele clasice ale supraincalzirii, in special adancirea semnificativa a deficitului de cont curent, determinata de avansul rapid al creditelor si aprecierea monedei, precum si lichiditatea in exces, care ar putea complica masurile de tintire a inflatiei”, a declarat Nick Eisinger, director la divizia Fitch pentru ratinguri suverane.
El a aratat ca situatia finantelor publice este inca un element pozitiv, pe fondul mentinerii deficitului bugetar la un nivel scazut si scaderii datoriei publice. Pe de alta parte, autoritatile trebuie sa rezolve problema nivelului scazut al veniturilor bugetare, cel mai redus dintre tarile membre si candidate la UE, intrucat reducerea cheltuielilor care au produs aceste rezultate nu pare sustenabila.
Potrivit Fitch, majorarea deficitului de cont curent trebuie supravegheata atent, desi nu reprezinta in prezent un motiv de panica.
Fluxurile de investitii straine directe au o contributie importanta in finantarile externe din acest an si ar putea urca si mai mult in 2006, pe masura ce sunt finalizate cele mai importante tranzactii de privatizare.

Autoritatile nu-si mai pot permite greseli

Cu toate acestea, multe dintre aceste intrari de capital sunt sub forma unor credite, mai ales in sectorul bancar, iar cea mai mare parte sunt pe termen scurt. In consecinta, contul curent si, in ultima instanta, cursul de schimb devin mai vulnerabile la schimbarile in lichiditatea la nivel global, astfel ca autoritatile nu isi mai pot permite greseli majore de politica economica.
Necesitatile de finantare externa s-au accentuat in ultimii doi ani, in special pe fondul cresterii deficitului de cont curent si a datoriilor pe termen scurt. In 2006, necesarul de finantare este estimat la 14,2% din PIB, nivel care creste la 22% daca se include o refinantare a datoriilor pe termen scurt.
Agentia de evaluare mentioneaza ca perspectiva stabila presupune ca autoritatile vor lua masuri pentru a gestiona, in mod sustenabil, actualele probleme monetare, fiscale si de pozitie externa.
Prudenta fiscala este un element important in materie de rating, dar reducerea datoriei nu va fi suficienta pentru imbunatatirea calificativelor.
“Desi exista probabil posibilitatea majorarii cheltuielilor fara o deteriorare semnificativa a situatiei finantelor publice, aceasta ar accentua dezechilibrele macroeconomice prin cresterea deficitului de cont curent”, apreciaza Fitch.

Cele mai citite

Pensionarii primesc cadou de Paști de la Guvern. Vor primi banii în avans

Guvernul a adoptat în şedinţa de joi hotărârea care permite plata pensiilor înaintea sărbătorilor de Paşti, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu, subliniind că demersul...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă