11.7 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAfacerea "Algeroco" a volatilizat 371 de miliarde lei de la stat

Afacerea “Algeroco” a volatilizat 371 de miliarde lei de la stat

Zona defavorizata “Apuseni” din judetul Alba a oferit conditiile derularii uneia dintre cele mai paguboase afaceri economice pentru statul roman. O societate comerciala infiintata in urma cu cinci ani in localitatea miniera Baia de Aries din Muntii Apuseni a prejudiciat patru institutii de stat cu suma totala de 371 miliarde de lei.
Stergerea urmelor

SC “Algeroco” SRL Baia de Aries a fost infiintata de omul de afaceri Gelu Iancu din Alba Iulia si a avut ca obiect de activitate productia, prelucrarea si procesarea carnii. Societatea a beneficiat pana in iunie 2002 de facilitati fiscale in suma de 87,343 miliarde de lei. In 2002, cand statul roman a decis sa nu se mai acorde scutiri la plata taxei vamale si a TVA pentru utilajele importate, toate actiunile au fost cesionate de cel care a infiintat firma catre un cetatean maghiar. Acesta din urma a suspendat activitatea productiva a firmei la scurt timp dupa ce a preluat actiunile societatii, decizie ilegala in conditiile prevederilor legislatiei care reglementa desfasurarea activitatilor economice in zonele defavorizate. Ulterior, cetateanul maghiar a parasit Romania, el nemaifiind de gasit pana astazi. Inainte de a se face disparut, cetateanul maghiar a mai dat o “lovitura”, dispunand distrugerea evidentelor contabile ale societatii. In aceste conditii, in octombrie 2002, Consiliul de Dezvoltare Regionala “Centru” a decis retragerea certificatului de investitor in zona defavorizata obtinut de “Algeroco” SRL.
Dupa inchiderea societatii, creditorii au solicitat recuperarea sumelor datorate. Procedura impusa de legislatie in astfel de situatii o constituie declansarea lichidarii judiciare si valorificarea activelor agentului economic ajuns in stare de faliment. Creditorii societatii au solicitat lichidarea judiciara a SC “Algeroco” SRL, procesul derulandu-se in prezent la Tribunalul Alba. Cel mai important creditor al societatii din Baia de Aries este Directia Generala de Finante Publice Alba, valoarea creantei cifrandu-se la 218 miliarde de lei. Pe locul doi se afla Directia Vamala Cluj, prin Biroul vamal din Alba Iulia, care pretinde creante in valoare de 152 de miliarde. De asemenea, Agentia de Dezvoltare Regionala “Centru” din Alba Iulia a fost prejudiciata cu 721 milioane de lei, in timp ce Directia Sanitar-Veterinara Alba a fost inclusa in tabloul creditorilor cu suma de 45 milioane de lei. Foarte probabil, in urma lichidarii judiciare nu se va reusi recuperarea decat a unei parti infime din paguba produsa statului, in conditiile in care la Baia de Aries nu mai exista decat un activ fara valoare.

Unde sunt bilanturile?

Firma a depus bilanturi contabile numai in 2000 si in 2001. Potrivit acestora, in primul an de functionare, “Algeroco” SRL a avut un profit de 1,4 miliarde si o cifra de afaceri in valoare de 33 miliarde de lei. In anul urmator, profitul a crescut la 8,6 miliarde in conditiile derularii unor activitati economice a caror valoare era de aproape 120 miliarde de lei. Potrivit Ordonantei 24 din 1998, act normativ care reglementa desfasurarea activitatilor economice in zonele defavorizate, in cazul in care societatea beneficiara de facilitati si-a incetat voluntar activitatea intr-o perioada mai mica decat dublul timpului in care s-a bucurat de regimul de investitor in zona defavorizata, toate facilitatile primite de la stat trebuie restituite. In cazul “Algeroco” incalcarea legii este clara. Ceea ce nu este clar e modul in care cele patru institutii de stat isi vor recupera cele 371 miliarde de lei.
Afacerea a fost gandita foarte bine si reprezinta un exemplu foarte concludent despre cum se pot face multi bani in Romania intr-un timp relativ scurt si cu o investitie minima. Societatea a fost infiintata cu intentia precisa de a se beneficia de pe urma legislatiei care a reglementat activitatea economica in zonele defavorizate, respectiv recuperarea TVA pentru carnea importata in scopul prelucrarii. Toate lucrurile au mers bine pana cand Guvernul a modificat substantial legislatia in domeniu. De altfel, procedura de cesiune a actiunilor a avut loc cu putin timp inainte ca modificarile legislative ale Guvernului sa produca efecte juridice.

Cele mai citite

Erdogan cere unitate palestinienilor după o întâlnire cu Ismail Haniyeh, liderul Hamas

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a cerut sâmbătă palestinienilor „să se unească”, după o întâlnire la Istanbul cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh, potrivit AFP...

Podium pentru frații Maior în Campionatul Mondial de Raliuri

Frații Norbert Maior și Francesca Maior au devenit primul echipaj 100% românesc care obține un podium în Campionatul Mondial de Raliuri (WRC), după ce...

Casper Ruud, campion la Barcelona, după o finală câștigată în fața lui Tsitsipas

Norvegianul Casper Ruud a câştigat turneul ATP 500 de la Barcelona, după ce l-a învins în finală pe grecul Stefanos Tsitsipas, în două seturi,...
Ultima oră
Pe aceeași temă