12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăActivitatea institutiilor nebancare, reglementata prin ordonanta

Activitatea institutiilor nebancare, reglementata prin ordonanta

Activitatea institutiilor financiare nebancare va fi reglementata prin ordonanta de urgenta, si nu prin lege, asa cum era stabilit initial, dar prevederile referitoare la nivelul capitalului, operatiunile pe care le pot desfasura aceste entitati si activitatile interzise nu au fost modificate. Dispozitiile privind activitatea de creditare desfasurata de institutiile financiare nebancare sunt incluse intr-un proiect de ordonanta privind reglementarea unor masuri financiar-fiscale, elaborat de Ministerul Finantelor Publice.
Institutiile financiare nebancare (IFN) vor fi obligate sa aiba un capital social minim de 200.000 de euro, echivalentul in lei. Acestea va trebui sa se constituie ca societati comerciale pe actiuni si vor include in denumirea lor sintagma “institutie financiara nebancara” sau abrevierea acesteia, “IFN”.
Institutiile financiare nebancare pot desfasura urmatoarele activitati de creditare: acordarea de credite, precum credite de consum, credite ipotecare si imobiliare, microcredite, finantarea tranzactiilor comerciale si operatiuni de factoring, scontare, forfetare; leasing financiar; emitere de garantii si asumare de angajamente, inclusiv garantarea creditului; acordarea de credite cu primire de bunuri spre pastrare (amanetare prin case de amanet); acordarea de credite catre membrii unor asociatii fara scop patrimonial, organizate pe baza liberului consimtamant al salariatilor/pensionarilor, in vederea sprijinirii prin imprumuturi financiare a membrilor lor (case de ajutor reciproc); alte forme de finantare de natura creditului.
De asemenea, aceste societati pot desfasura operatiuni cu bunuri mobile si imobile, dupa cum urmeaza: inchirieri de bunuri mobile si imobile catre terte parti (leasing operational), cu conditia ca valoarea bunurilor mobile si imobile inchiriate sa nu depaseasca o limita care va fi stabilita prin norme de catre BNR; operatiuni cu bunuri mobile si imobile dobandite ca urmare a executarii silite a creantelor institutiilor financiare nebancare.
Institutiile vizate nu mai pot emite obligatiuni (cu exceptia ofertei publice adresate investitorilor calificati), atrage depozite sau alte fonduri rambursabile de la public, iar activitatea de creditare este singura pe care o pot include in obiectul de activitate. Aceste entitati vor fi obligate sa raporteze informatii catre doua registre deschise special la BNR.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...
Ultima oră
Pe aceeași temă