23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăActionarii romani vor avea mai multe drepturi in AGA

Actionarii romani vor avea mai multe drepturi in AGA

Actionarii romani care detin actiuni la companii din alte state membre UE sau strainii care au actiuni la companii romanesti vor avea mai multe drepturi in adunarile generale ale actionarilor. Institutiile comunitare discuta in aceasta perioada un proiect de directiva referitor la facilitarea exercitarii de catre actionari a dreptului de vot.
Propunerea de directiva se refera in principal la companiile listate la bursele de valori. Institutiile romanesti analizeaza in prezent pozitia pe care o vor adopta-o in Consiliul UE in ceea ce priveste acest act comunitar.

Prevederi

Proiectul de directiva prevede ca toate adunarile generale trebuie anuntate cu cel putin o luna de zile in avans, iar actionarii trebuie sa primeasca toate datele referitoare la locul, data si ora adunarii si agenda intalnirii. De asemenea, prevede eliminarea masurilor care interzic tranzactionarea actiunilor pe o anumita perioada de timp inainte de adunarea generala. In plus, este asigurata posibilitatea de a participa si vota in adunarea generala prin mijloace electronice, daca acestea asigura confidentialitatea, iar costurile sunt acceptabile. In unele state membre UE exista restrictii privind participarea electronica, insa directiva doreste eliminarea acestora, astfel incat compania si actionarii sa poata decide daca aceasta este o modalitate eficienta de lucru.

Delegarea dreptului de vot

Actionarii care locuiesc in alte state membre au posibilitatea de drept de vot si de participare la adunarea generala fara a fi prezenti fizic la reuniune. Astfel, printr-o procura, actionarii pot delega dreptul de vot pentru adunarea respectiva unor terti care sa ii reprezinte (detinatorii procurii au aceleasi drepturi ca si actionarul pentru adunarea generala respectiva).

Drepturile actionarilor semnificativi

Cat priveste actionarii semnificativi, acestia au dreptul de a adauga puncte pe agenda adunarii generale sau de a supune atentiei proiecte de hotarari. Directiva recomanda ca titlul de actionar semnificativ sa revina celor care detin cel putin 5% din actiunile companiei, indiferent de dimensiunile acesteia, sau au titluri in valoare de minimum 10 milioane de euro.
Scopul directivei este de a evita ca intreprinderile comunitare sa fie conduse de actionari pasivi. De aceea, actul comunitar urmareste sa le permita actionarilor, indiferent de domiciliul acestora sau de numarul de actiuni detinute, sa ia parte activa in adunarile generale. In general, intre actionarul propriu-zis si compania in cadrul careia acesta detine titluri se afla un numar prea mare de intermediari care complica participarea efectiva si votul actionarilor in adunarile generale.

Cele mai citite

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...

Tramvaiul 41 nu va circula sâmbătă

Linia de tramvai 41 va fi suspendată temporar, sâmbătă, 30.03.2024, anunță STB. Legătura între cartierul Drumul Taberei și zona de Nord a Capitalei se va...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...
Ultima oră
Pe aceeași temă