10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăA venit momentul asigurarii obligatorii a locuintei

A venit momentul asigurarii obligatorii a locuintei

» Autoritatile incearca sa scape de efortul financiar de tip "ajutor la nevoie" pentru inlaturarea pagubelor provocate de dezastrele naturale.

» Proiectul asigurarii obligatorii a locuintei a fost aprobat de Guvern.

» Asigurarea obligatorie acopera doar pagubele provocate ca efect direct al calamitatilor naturale, nu si pe cele provocate ca efect indirect.

Recentele "rabufniri" ale naturii au readus in atentie o mai veche problema – protectia locuintelor impotriva dezastrelor naturale. Autoritatile incearca de cativa ani sa scape de efortul financiar de tip "ajutor la nevoie" pe care ar trebui sa-l dea persoanelor afectate de dezastrele naturale printr-o lege privind asigurarea obligatorie a locuintelor. Proiectul acestui act normativ a fost deja aprobat de Guvern la sfarsitul lunii august, fiind transmis Parlamentului pentru dezbatere in procedura de urgenta. Legea va intra in vigoare la data de intai a lunii urmatoare celei in care se publica in Monitorul Oficial, iar persoanele fizice si juridice vor fi obligate sa isi asigure locuintele impotriva dezastrelor naturale incepand cu data la care se implinesc 90 de zile de la publicarea in Monitor a deciziei Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor prin care se constata infiintarea sistemului de asigurare obligatorie a locuintelor.
Este de asteptat ca asiguratorii sa inceapa in scurt timp competitia privind atragerea de asigurati, folosindu-se de faptul ca nu peste foarte mult timp legea va fi obligatorie pentru toti posesorii de locuinte, promovand produse de asigurare in avanpremiera. Momentul poate fi speculat pentru ca ofertele vor fi atractive ca pret si acoperire. Ce trebuie insa sa urmareasca asiguratul pentru a-i fi recunoscuta polita in momentul in care legea va intra in vigoare?
Sumele asigurate nu vor fi mai mici de 20.000 de euro – in cazul locuintelor din beton-armat ori metal sau cu pereti exteriori din caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic, respectiv 10.000 de euro in cazul locuintelor cu pereti exteriori din carmida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic.
Riscurile acoperite vor fi cele prevazute de lege – cutremur de pamant, inundatie, alunecare de teren. Dar, atentie, este necesar ca in conditiile de asigurare sa regasiti ca fiind despagubite atat daunele provocate ca efect direct al fenomenelor enumerate, cat si ca efect indirect! Cu alte cuvinte, trebuie despagubite, de exemplu, atat pagubele provocate de cutremur – prabusirea locuintei, cat si pagubele provocate de eventualul incendiu care ar izbucni ca urmare a fisurarii unei conducte de gaze din cauza cutremurului. Furtunile cu care ne confruntam pot provoca caderi de copaci sau pot fi insotite de trasnete.
Oricum, astfel de produse de asigurare exista deja. Oricine doreste sa-si protejeze locuinta gaseste pe piata o asigurare care acopera, la pachet, atat pagubele produse de dezastre naturale (ca si asigurarea obligatorie) – cutremur, alunecare de teren, inundatie, cat si pe cele provocate de incediu, trasnet, explozie, cadere de corpuri, fara costuri suplimentare.
Potrivit celor mai recente date estimative ale Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, doar aproximativ 10% din totalul locuintelor sunt asigurate impotriva dezastrelor naturale. In Romania exista circa 8,5 milioane de unitati locative, inclusiv case de vacanta, locuinte de protocol, de serviciu si sociale.

Cele mai citite

SRI va gestiona sistemul informatic al ANAF

Proiectul de lege privind gestionarea sistemului informatic al ANAF de către SRI a primit un raport favorabil din partea comisiilor de specialitate și se...

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă