11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România Liberă95.000 de hectare de padure au fost taiate masiv

95.000 de hectare de padure au fost taiate masiv

Potrivit secretarului de stat in Ministerul Agriculturii, Vasile Lupu, la sfarsitul anului trecut suprafetele defrisate in totalitate in mod ilegal la nivel national se ridicau la circa 30.000 hectare de padure, din care 2.000 hectare in judetul Bacau si 1.400 hectare in Vrancea. Alte 95.000 de hectare de padure au fost taiate masiv, a mai spus Lupu. El a mai afirmat ca se verifica si modul in care au fost intocmite si aplicate studiile de amenajare a fondului forestier dupa ce au fost constatate unele nereguli.
Lupu a mai anuntat ca in perioada imediat urmatoare autoritatile de la Bruxelles vor acredita si masura SAPARD privind silvicultura, Romania urmand sa dispuna de fonduri comunitare de 127 milioane euro. De altfel, pentru anul viitor exista un program de impaduriri pentru o suprafata de circa 10.000 hectare.
Romania va solicita Bancii de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) suma de 55 milioane euro pentru refacerea drumurilor forestiere afectate de inundatii, precum si pentru corectia torentilor, a mai declarat Vasile Lupu. “Sumele sunt necesare pentru refacerea a circa 552 kilometri de drumuri forestiere, dar si pentru corectii de torenti pe 102 kilometri”, a spus Lupu.
Secretarul de stat a precizat ca inundatiile din luna iulie au produs pagube in fondul forestier de circa 1.000 miliarde de lei, zonele cele mai afectate fiind judetele Bacau si Vrancea. Au fost afectati 1.551 kilometri de drumuri forestiere din fondul statului, precum si 112 kilometri din cel privat.
De asemenea, au fost inundate aproximativ 10.000 hectare de padure, cantitatea de lemn rezultata in urma rupturilor si doboraturilor fiind de circa 136.000 metri cubi.
Au mai suferit pierderi si pepiniere, rachitarii, pastravarii, baraje si unele imprejmuiri. Lupu a precizat ca defrisarea ilegala a suprafetelor impadurite reprezinta una din cauzele care au determinat producerea inundatiilor.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă