Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

3,6 miliarde lei, pierderi din produse contrafăcute. Cum ne afectează piața neagră a falsurilor

Peste 26.000 de locuri de muncă se pierd anual în România din cauza prezenţei pe piaţă a mărcilor false, ceea ce reprezintă 15,9% din vânzările sectoarelor afectate.

Share

Adrian Bărbulescu 0 comentarii

Actualizat: 06.12.2016 - 09:47

Peste 26.000 de locuri de muncă se pierd anual în România din cauza prezenţei pe piaţă a mărcilor false, ceea ce reprezintă 15,9% din vânzările sectoarelor afectate.

După Bulgaria, România este a doua ţară din UE din puctul de vedere al pierderilor de vânzări din cauza contrafacerii (mai mult decât dublul mediei UE), reiese dintr-o serie de studii realizate de Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO), prin intermediul Observatorului European al Încălcărilor Drepturilor de Proprietate Intelectuală.

Medicamentele reprezintă sectorul cel mai afectat, vânzările legale pierdute reprezentând 16,6% din total, ceea ce înseamnă de patru ori mai mult decât media UE. Domeniul farmaceutic este sectorul cu cel mai mare volum de vânzări pierdute în termeni absoluţi din cauza contrafacerilor. Acestea însumează peste jumătate din pierderile de vânzări înregistrate în toate celelalte domenii.

La nivelul Uniunii Europene, din cauza prezenţei pe piaţă a produselor falsificate,  echivalentul a peste 212 miliarde lei (7,4% din totalul vânzărilor) se pierde anual, în nouă sectoare.

În fiecare an, alte 156 miliarde de lei din economia Uniunii Europene se pierd din cauza efectelor indirecte ale contrafacerii și ale pirateriei din aceste sectoare, deoarece producătorii cumpără mai puţine produse și servicii de la furnizori, ceea ce se repercutează și asupra altor domenii printr-un efect de domino.

64 miliarde lei pierderi

Aceste pierderi din vânzări înseamnă aproape 500.000 de locuri de muncă pierdute în mod direct sau care nu mai sunt create în aceste sectoare din spaţiul comunitar, deoarece producătorii legitimi și, în unele cazuri, distribuitorii produselor corespondente angajează mai puţine persoane. Dacă se ia în considerare și efectul indirect al produselor contrafăcute asupra altor sectoare, înseamnă că se mai pierd 290.000 de slujbe.

Aceste studii au fost realizate de EUIPO în perioada martie 2015-septembrie 2016 pentru a crea o imagine mai completă privind costurile economice ale contrafacerii și ale pirateriei în UE. Seria de studii urmărește și efectul falsurilor asupra finanţelor publice din fiecare ţară. În total, pierderea anuală de venituri publice cauzată de contrafacerea și pirateria din cele nouă sectoare este estimată la echivalentul a 64 miliarde de lei, reprezentând pierderi de impozit pe venit, TVA și accize. 

 

Citește totul despre:

Comentarii

loading...