Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

15 fonduri vor administra pensiile private

» Pana in prezent au fost avizate opt fonduri de administrare a fondurilor private.» In scurt timp, interesul companiilor va fi foarte mare.Pensiile private vor fi cea mai mare afacere a urmatorilor ani. ...

Share

Adrian Stoica 0 comentarii

27.06.2007 - 00:00
» Pana in prezent au fost avizate opt fonduri de administrare a fondurilor private.

» In scurt timp, interesul companiilor va fi foarte mare.

Pensiile private vor fi cea mai mare afacere a urmatorilor ani. Aceasta piata va insemna inca din prima faza miliarde de euro, iar miza va creste continuu o data cu majorarea cotizatiei, dar si a numarului de cotizanti. Totul se bazeaza insa pe increderea romanilor ca fondurile care administreaza pensiile private isi vor face bine treaba, iar ei vor avea la batranete o pensie suplimentara care sa-i fereasca de griji. Amintirea falimentelor rasunatoare ale unor fonduri de investitii este inca vie, iar multi se tem ca experienta se poate repeta si cu fondurile de pensii private. Deocamdata au fost autorizate opt fonduri pentru administrarea fondurilor private, dar numarul lor va ajunge in scurt timp la 13-15, a declarat ieri in cadrul unui seminar pe aceasta tema Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Pentru a limita riscurile investitionale, legislatia a impus anumite tipuri de plasamente si constrangeri la acest capitol, ele urmarind sa asigure investitiilor un grad mai mare de prudentialitate. Pe de alta parte, nivelul randamentelor va fi influentat negativ si de procentul de cotizatie care este stabilit acum la 2% din venitul brut, dar aceasta situatie se va corecta in urmatorii ani, cand cotizatia va creste pana la 8%, a spus Mircea Oancea.

Fond de garantare
In plus, pentru a conferi si mai multa incredere in pensiile private, pana la sfarsitul anului se va infiinta un fond de garantare a pensiilor private, a anuntat Mircea Oancea. El va fi constituit din cotizatiile pe care le vor face toate fondurile de administrare, nivelul lor urmand a fi stabilit in functie de valoarea fondurilor pe care le administreaza fiecare. "Intentionam ca pana la sfarsitul lunii viitoare, cel mai tarziu, sa punem in dezbatere publica o norma privind infiintarea acestui fond", a precizat seful CSSPP. Fondul de garantare isi va putea, la randul sau, investi banii in instrumente cu lichiditate mare si risc scazut. Sub ce forma se va constitui fondul de garantare, societate pe actiuni, departament in interiorul comisiei de supraveghere etc., ramane de vazut, autoritatile incercand sa gaseasca cea mai buna varianta astfel incat sa se evite problemele aparute in functionarea unor fonduri similare care exista in domeniile asigurarilor, investitiilor sau bancar. Pentru a evita utilizarea pietei pensiilor private in operatiuni de spalare a banilor, CSSPP a incheiat deja mai multe protocoale de colaborare cu autoritatile de supraveghere din zona financiara, atat din tara, cat si la nivel european.

Circuitul informatiilor si al banilor
Aceste probleme nu sunt la ora actuala rezolvate, asteptandu-se si punctul de vedere al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, care are in subordine trezoreriile. Exista varianta ca aceste cotizatii sa fie virate de angajator, prin trezorerii, catre Casa Nationala de Pensii si alte Asigurari Sociale (CNPAS), care la randul ei, beneficiind de baza de date pe care o are la dispozitie, sa vireze banii catre fondurile de pensii private. Pe de alta parte ar exista si posibilitatea ca angajatorii sa faca direct aceste plati catre fonduri. "Deocamdata ne aflam in plin proces de elaboraare a normelor de aplicare a legii, iar aici se vor rezolva toate problemele", a subliniat la randul sau Mariana Campeanu, presedintele Casei Nationale de Pensii si alte Asigurari Sociale. Pana la sfarsitul lunii se va elabora un raport privind circuitul informational si al banilor, urmand ca apoi sa se aleaga varianta optima.

Societatile se extind
BCR Asigurari de Viata va lansa, in cel mult sase luni, al doilea fond de pensii facultative (pilonul III), a declarat directorul general al companiei, Florina Vizinteanu. In prezent, societatea administreaza fondul BCR Prudent, care a inceput sa colecteze primele contributii de la participanti. Potrivit legislatiei, contributia la un fond de pensii facultative nu poate depasi 15% din venitul brut lunar al unui salariat. Legislatia prevede si o deductibilitate in limita a 200 de euro pe an (echivalentul in lei) atat pentru angajat, cat si pentru angajator. BCR Prudent este un fond cu un risc scazut, iar contributia minima se ridica la 35 de lei pe luna. BCR Asigurari de Viata a fost autorizata in luna aprilie ca administrator de fonduri de pensii facultative (pilonul III), primind avizul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private pentru primul fond de pensii. Ulterior, compania a anuntat ca intentioneaza sa lanseze inca doua fonduri de pensii facultative, dintre care unul cu grad de risc mediu, iar celalalt cu risc crescut.

Citește totul despre:

Comentarii