15.3 C
București
joi, 28 martie 2024

111 minute misterioase

» CNVM a hotarat sa analizeze unele tranzactii realizate cu actiunile Rompetrol Rafinare, Rompetrol Well Services si Rompetrol.

» Bursa sustine ca informatiile privind tranzactia intre KazMunayGas si Rompetrol a aflat-o din media.

» In replica, Rompetrol spune ca, prin intermediul agentiei PR Newswire, CNVM si Bursa au fost anuntate la timp.

Comisia Nationala a valorilor Mobiliare (CNVM)
a hotarat sa analizeze toate tranzactiile realizate vineri, 24 august, si luni, 27 august, cu actiunile companiilor Rompetrol Rafinare, Rompetrol Well Services si Rompetrol SA, dupa ce titlurile societatilor au crescut luni intr-un interval foarte scurt, pana la limita admisa de sistemul Bursei.
Hotararea a fost luata ca urmare a faptului ca luni, 27 august, pretul actiunilor in cauza a crescut, intr-un interval extrem de scurt, de numai 20 minute, pana la limita la care, daca Bursa nu ar fi suspendat tranzactionarea, sistemul ar fi oprit automat aceste operatiuni.

Cresterile care au alarmat Bursa

Titlurile Rompetrol Rafinare, principalul activ detinut de grupul Rompetrol, au urcat rapid la Bursa dupa anuntul privind vanzarea a 75% din grupul Rompetrol catre compania KazMunayGaz din Kazahstan, iar tranzactiile cu acest titlu au fost suspendate.

Actiunile companiei erau cotate luni, la ora 13.22, ora suspendarii, la 0,1120 lei, cu 14,29% peste cotatia de vineri, pe o lichiditate de 5,88 milioane de lei.
Titlurile Rompetrol Well Services, divizia de servicii petroliere a Rompetrol, au fost suspendate, la ora 13.24, cotatia acestora inregistrand un avans de 13,10%, la 1,9 lei. Valoarea tranzactiilor insuma 1,01 milioane de lei.
Pe piata Rasdaq, actiunile Rompetrol SA, firma care opereaza rafinaria Vega Ploiesti a Rompetrol, au fost oprite de la tranzactionare, dupa ce afisau un castig de 21,95%, la 25 bani.
Vineri, 24 august, actiunile Rompetrol Rafinare au scazut cu 2%, la 0,098 lei pe unitate, pe un rulaj de 1,15 milioane de lei, iar titlurile Rompetrol Well Services au coborat cu 1,18%, la 1,68 lei, valoarea tranzactiilor fiind de 209.229 de lei. In cazul Rompetrol SA, cotatia a stationat la 0,205 lei pe titlu, lichiditatea fiind de doar 617,5 lei.

Suspiciunile
Verificarile CNVM vin dupa ce Asociatia Brokerilor i-a solicitat institutiei sa initieze de urgenta o investigatie privind tranzactiile efectuate luni cu actiunile Rompetrol Rafinare, cererea avand la baza ingrijorarea in legatura cu modul in care informatia privind achizitia de catre KazMunayGaz a 75% din The Rompetrol Group, actionar majoritar al Rompetrol Rafinare, a fost adusa la cunostinta investitorilor din piata de capital.

Rompetrol: Bursa si CNVM au fost informate la timp

In replica, reprezentantii Rompetrol au declarat, prin intermediul unui comunicat de presa, ca anuntul oficial privind tranzactia prin care compania KazMunayGaz a achizitionat 75% din actiunile Rompetrol Group a fost facut public luni, ora 12.00, ora Romaniei, prin intermediul agentiei internationale PR Newswire, lista de distributie incluzand cu prioritate Bursa de Valori si CNVM. "Lista de distributie a inclus, cu prioritate, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), alaturi de Bursa din Londra, mass-media si alte institutii. PR Newswire se afla in posesia tuturor confirmarilor de primire a anuntului", se arata in comunicatul grupului Rompetrol.

BVB a aflat de tranzactie din media

Cu toate acestea, reprezentantii bursei spun ca "BVB nu a receptionat oficial, in timpul sesiunii de tranzactionare din data 27 august 2007, nici un mesaj de la compania de comunicare PR Newswire despre achizitia mentionata mai sus. Asa cum este cunoscut, mai spun acestia, stirea a aparut pe fluxul agentiilor romanesti si straine dupa ora 13.00 (Mediafax, Reuters, Newsin), fiind preluata tot atunci si de posturile locale de televiziune. De altfel, chiar pe site-ul PR Newswire, sectiunea Headline Search, comunicatul privind tranzactia amintita poarta ora 10.06 GMT (13.06, ora Romaniei)".

"Informatia care a declansat procedura de monitorizare in vederea adoptarii deciziei de suspendare a fost difuzata in jurul orei 13.17, pe un canal de stiri TV. (…) In ordine cronologica, primul document referitor la achizitia de catre KazMunayGaz a 75% din The Rompetrol Group NV, utilizand caile oficiale de comunicare dintre BVB si emitenti, a aparut ulterior orei suspendarii de la tranzactionare. Acest document a fost receptionat prin fax la ora 13.51 si poarta ora de expediere 13.48", precizeaza reprezentantii Bursei.
Ca atare, exista o diferenta misterioasa de timp, de 111 minute, intre momentul in care Rompetrol ar fi difuzat informatia (ora 12.00) si cel in care a fost primita de Bursa (ora 13.51).
In ceea ce priveste acest ultim document la care face referire BVB, pe site-ul institutiei acest lucru se poate verifica usor. In schimb, pe pagina de internet a agentiei PR Newswire, anuntul privind vanzarea a 75% din Rompetrol Group de catre Rompetrol Holding catre KazMunayGas era, ieri, inregistrat cu data de 27 august, ora 6.08 AM. Nu stim insa indicatorul de timp: GMT (ora de pe meridianul Greenwich) sau CEST (ora de vara a Europei Centrale). De altfel, insusi comunicatul de presa comun KazMunayGaz-Rompetrol, datat 27 august, nu exceleaza in acuratete, dat fiind faptul ca ora la care este inregistrat este 11.00 CET, un indicator de timp folosit doar in timpul iernii.

Cele mai citite

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...
Ultima oră
Pe aceeași temă