7.9 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăInvestigații România Liberă1.4 miliarde euro pleacă din BNR. Vor rămâne în ţară?

1.4 miliarde euro pleacă din BNR. Vor rămâne în ţară?

BNR a tăiat ieri de 3 ori: din dobânda de politică monetară şi din rezervele minime obligatorii (RMO) la lei şi valută. Astfel, rata dobânzii de politică monetară scade de la 4% la 3,75% pe an, un nou minim istoric, ratele rezervelor minime obligatorii la lei coboară de la 15% la 12% iar ratele rezervelor minime obligatorii la valută de la 20% la 18%. Ce înseamnă asta?

Citeşte şi: BNR a redus dobânda de politică monetară la 3,75%

Reducerea RMO înseamnă mai mulţi bani eliberaţi băncilor. Băncile au obligaţia să ducă la BNR un anumit procent din resursele atrase (depozite, dar şi… credite, având în vedere că un credit este automat convertit într-un depozit când este virat în contul debitorului), iar reducerea RMO-urilor cu 10% la valută înseamnă cam 600 milioane euro pentru bănci.

Citeşte şi: Unde sunt investiţiile de 10 miliarde euro promise de Guvern?

La RMO-uri în lei echivalente cu 3,5-4 miliarde euro, reducerea lor cu 20% aduce încă 750 milioane euro băncilor. Una peste alta, cam 1,4 miliarde euro vor pleca din BNR spre bănci la sfârşitul lunii. Rămâne de văzut dacă vor merge spre impulsionarea creditării sau doar spre rambursarea împrumuturilor de la băncile-mamă, cum s-a întâmplat până acum.

Citeşte şi: Atenţie, cad dobânzile!

În ceea ce priveşte dobânda de politică monetară, o tăiere de 0,25% se va vedea în indicele Robor, deci în ratele debitorilor în lei. Din păcate, şi în dobânzile celor care economisesc în moneda naţională (deprecierea leului din ultimele zile poate fi pusă deci pe seama tăierii dobânzii de politică monetară, corect anticipată).

Citeşte şi: De ce a luat-o leul la vale?

Noua dobândă de politică monetară va fi aplicată de azi, 9 ianuarie, în timp ce ratele diminuate pentru rezervele minime obligatorii în lei şi valută intră în vigoare începând cu perioada de aplicare 24 ianuarie-23 februarie 2014.

Citeşte şi: Euro, la maximul ultimelor şase luni

Decizia de reducere a rezervelor minime obligatorii a fost anticipată de piaţă, iar o indicaţie în acest sens a venit chiar din partea guvernatorului Mugur Isărescu. Anul trecut, BNR a redus dobânda cu 1,25 puncte procentuale, până la 4% pe an. Banca centrală a tăiat dobânda în mai multe etape, de la nivelul de 5,25% pe an, stabilit în martie 2012.

 

Cele mai citite

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...
Ultima oră
Pe aceeași temă