Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

"Podoabe din calcita"

Valea Oltetului dezvolta in banda de calcare jurasice situate in sudul Muntilor Parang si a Muntilor Capatanii un relief abrupt de circa 200-300 m, care adaposteste minunatele chei ale Oltetului si renumita pestera de la Polovragi - obiective ...

Share

Rl online 0 comentarii

10.03.2006 - 00:00
Valea Oltetului dezvolta in banda de calcare jurasice situate in sudul Muntilor Parang si a Muntilor Capatanii un relief abrupt de circa 200-300 m, care adaposteste minunatele chei ale Oltetului si renumita pestera de la Polovragi - obiective turistice binecunoscute.
Cheile Oltetului, cu peretii lor paraleli, distantati la 3-4 m in partea inferioara si la 10-20 m in partea superioara, permit in cantitatea redusa de lumina urmarirea mai multor niveluri de eroziune, in lungimea carora pot fi observate numeroase guri de pestera, in cea mai mare parte inaccesibile. Cea mai mare si cea mai interesanta dintre pesterile vaii Oltetului este "Pestera lui Pahomie" de la Polovragi, un vechi meandru subteran al raului, sapat in versantul stang al cheilor la 20 m fata de talveg si la 200 m de la intrarea in chei. Este o pestera lunga de peste 9.000 m, avand galeria principala in cea mai mare parte orizontala, din care se desprind mai multe culoare laterale, in parte colmatate cu aluviuni. De-a lungul galeriei se disting trei sectoare. Primul sector incepe de la fosta resurgenta si pana la Culoarul Stalpului si incepe cu doua culoare laterale mici, mai important fiind cel din dreapta, numit "Culoarul liliecilor". Galeria, electrificata, continua cu inaltimi de 2-8 m si latimi in jur de 10 m. Sunt frecvente prabusirile, scurgerile din tavan, hornurile. Aici se deschid culoare secundare mici, dar destul de impodobite cu calcita. Pestera prezinta un deosebit interes din punct de vedere geomorfologic si peisagistic.

Citește totul despre:

Comentarii