ONG-urile vor avea drepturile IMM-urilor

O serie de modificări la legea 346/2004 adoptate de Camera Deputaților include asociațiile și fundațiile în căciula mai mare a IMM-urilor

Share

Cristian Dogaru 0 comentarii

Actualizat: 14.04.2014 - 12:42

O serie de modificări la legea 346/2004 adoptate de Camera Deputaților include asociațiile și fundațiile în căciula mai mare a IMM-urilor, acestea putând să accese creditele pentru start-up-uri, ajutoare de stat (scheme de minimis), etc. Se ajută “întreprinderile sociale” sau apar noi scurtături spre sifonarea banului public?

Mare bucurie în rândul societății civile după adoptarea pe 8 aprilie de către Camera Deputaților a unor modificări la legea privind stimularea dezvoltării și înființării întreprinderilor mici și mijlocii. Este vorba în primul rând de extinderea termenului de “întreprindere” prin includerea “întreprinderilor sociale” în categoria întreprinderilor care viza anterior doar micile firme. Mai exact, în categoria de “întreprindere”vor intra atât societățile înființate prin legea 31/1990, cât și PFA-urile, AF-urile, coperativele și societățile agricole, fundațiile și asociațiile.

ONG-urile devin astfel eligibile în tot soiul de scheme de ajutor care existau anterior doar pentru IMM-uri (credite pentru start-up-uri, ajutoare de minimis-credite nerambursabile, etc). Inițiativa a fost introdusă de mai mulți parlamentari PSD Iași și mai include o cifră interesantă. Astfel, articolul 26 aliniatul 1 din legea 346 se modifică precum urmează “anual, prin legea bugetului de stat se alocă fonduri în valoare de 0,4% din PIB, fonduri europene şi fonduri externe nerambursabile pentru finanţarea programelor de dezvoltare şi a măsurilor de sprijinire a înfiinţării de noi întreprinderi şi de susţinere a dezvoltării IMM-urilor la nivel naţional şi local, prevăzute în Strategia guvernamentală pentru susţinerea dezvoltării IMM”.

Cu alte cuvinte, peste 500 milioane euro anual pentru dezvoltarea IMM-urilor în formula lor extinsă, nu e deloc rău, cu condiția ca acestă nouă viziune asupra întreprinderilor să nu permită mai ușor sifonarea banului public. Avem în vedere faptul că banii acordați intră în categoria ajutor de stat ori credite cu dobândă subvenționată iar criteriile de acordare și selecție a baneficiarilor au fost întotdeauna mai laxe când au fost banii publici implicați.

“Prin această recunoastere se realizează un echilibru între taxele și impozitele plătite de către acești actori ai economiei sociale și facilitățile pe care le oferă Legea IMM-urilor” consideră Institutul de Economie Socială-un program al Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile dezvoltat în cadrul proiectului "PROMETEUS - Promovarea economiei sociale în Romania prin cercetare, educație  şi  formare  profesională la  standarde  europene". Rămâne, pentru a nu discrimina IMM-urile față de ONG-uri și fundații, să putem dona 2% din impozitul pe venit și pentru afacerile de familie organizate după legea societăților comerciale. “Mi se pare o inițiativă ciudată. IMM-urile și ONG-urile sunt organizații diferite prin obiective, mod de organizare a activității, nu văd de ce trebuie îngrămădite în aceeași lege” spune analistul Aurelian Dochia.

 

 

 

 

 

 

 

 

Citește totul despre:

Comentarii