13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInvestigații România Liberă"Baietilor destepti" le-au luat strainii potul!

“Baietilor destepti” le-au luat strainii potul!

Desi putin uzuale, recentele acuze ale presedintelui Basescu la adresa Guvernului Tariceanu ca s-ar lasa influentat de grupuri de interese economice sunt deosebit de relevante intr-o privinta: anume terenul pe care ar avea loc influentele, in fond terenul pe care se bat grupurile de interese. Nu stim cat este la curent presedintele cu ansamblul infruntarilor de interese si nici ce criterii au stat la baza faptului ca s-a oprit asupra a ceea ce s-a oprit, dar, rezumand, ar fi vorba de spagile din vami (data probabil pentru a se permite evaziunea fiscala sau pentru a se inlesni contrabanda), de aranjamentele clientelare din asa-numita operatiune (in sine controversata) de liberalizare a pietei energiei si de cumpararea, procedural neclarificata si deci suspecta de tranzactionari financiare nefericite, a celor 8% din actiunile Petrom alocate salariatilor cu prilejul privatizarii catre OMV.
Nimeni nu poate nega amploarea si murdaria incalcarilor de legi din vami, nici implicatiile grotesti si grave pentru populatie ale asa-numitei liberalizari a pietei energiei electrice, in cadrul careia, vorba dlui Basescu, niste “baieti destepti” cumpara energie ieftin pentru a o vinde scump, in timp ce “baietii fara noroc in viata” sunt nevoiti sa se aprovizioneze platind peste pretul pietei, si nici preocuparea justificata ca actiunile destinate “petromistilor” sa ajunga numai la acestia, si nu in alta parte. Dar, daca evaziunile fiscale si devalizarile din banul public, aranjamentele si malversatiunile financiare s-ar rezuma la sau ar avea cap de afis respectivele cazuri, chiar daca cu titlu exemplificativ, ar insemna ca hotii din Romania au ajuns rau de tot, aproape la ananghie.
Intr-un fel, “baietii destepti”, pentru a prelua expresia dlui Basescu, nu mai sunt chiar in largul lor dupa ce strainii le-au luat potul din care s-au infruptat desantat, fara vreo limita, in toata perioada postdecembrista.
Chiar si potul din “cosul” de exemple oferit de presedintele Basescu se va evapora la straini in curand. Daca Romania va intra in Uniunea Europeana, aceasta din urma nu va putea lasa granitele Romaniei, care devin in mare parte granite ale Uniunii Europene cu restul lumii, pe mana vamesilor romani, avand in vedere reputatia acestora. Asa ca pentru acestia cam va intarca balaia! Nici pe piata energiei, dupa ce companii din Uniunea Europeana au pus mana pe toata distributia de electricitate din Romania, nu vor lasa niste “baieti destepti” din Romania sa intermedieze in profitul lor energia, preluand ele problema si castigurile. Cat despre salariatii Petrom, in a caror posesie actiunile prevazute vor intra, sa speram, pana la urma, acestia, daca nu in totalitate, oricum, intr-o mare parte, vor fi nevoiti sa le vanda, in contextul disponibilizarilor masive ce vor urma pentru eficientizare!
Cert este ca hotii din Romania vor fura in viitor mai putin. Si nu din vreun alt motiv decat din acela ca nu prea vor mai avea de unde. Terenul lor de actiune va fi mai restrans. Este consecinta privatizarilor, bune sau mai ales rele cum au fost. Nu trebuie vreo analiza pentru a observa ca principalele privatizari din ultimii ani au fost toate facute catre capitalul strain si au avut loc in sectoarele aducatoare de profit cert si masiv, printre putinele care ofera prin natura lor aceasta oportunitate: productia si distributia petrolului, distributia de gaze si electricitate, telefonia fixa, otel, banci. Este vorba, de altfel, de axa majora a unei economii, de unde nu numai se degaja masa substantiala a profiturilor, dar si emana decizia cu greutate coplesitoare!
Nu intamplator, marile tunuri postdecembriste au fost trase in acest areal (banci, petrol, gaze, electricitate), nu intamplator de aici au avut loc cele mai formidabile extractii de ban public, nu intamplator din afaceri licite sau ilicite in respectivul perimetru de forta al economiei s-au facut cele mai rapide si mai fabuloase averi.
Implicatiile privatizarii acestui areal – cuprinzand punctele nodale ale economiei – si in particular ale privatizarii catre capitalul strain sunt majore. Acelor romani care, din pacate, au inteles economia de piata si libertatile economice si politice ca jaf al banului public in interese de grup sau personale li se ia de la gura un castron baban, din care, oricat s-ar mai stradui de-acum incolo, nu se mai pot infrupta. Caci strainii care au preluat controlul castronului isi vor apara cu osardie, spre deosebire de modul in care a procedat statul roman, detinerile si oportunitatile de profit pe care acesta le ofera.
Pacatul este ca a trebuit sa fie vandute la straini cele mai profitabile sectoare din economie pentru a opri jaful facut de romani! De anumiti romani!

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă