20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăEconomieFermierii își pot suplimenta veniturile cu 45-105 euro/ha/an, trecând la agricultura conservativă

Fermierii își pot suplimenta veniturile cu 45-105 euro/ha/an, trecând la agricultura conservativă

Commoditrader, platforma online de tranzacționare a cerealelor și materiilor prime agricole, sprijină fermierii în procesul de tranziție, remunerându-i prin vânzarea certificatelor de carbon în piața internațională. Aceștia pot câștiga suplimentar între 45-105 euro/ha/an, prin captarea în sol a 3-7 tone de CO2e/ha/an, implementând măsurile agriculturii conservative.

Agricultura conservativă are la bază cinci principii esențiale: rotația culturilor, reducerea tulburărilor solului, distribuirea optimă a reziduurilor, câmpuri verzi pe tot parcursul anului și optimizarea fertilității. Culturile devin mai tolerante la secetă și absorb mai eficient apa provenită din precipitații, ceea ce contribuie la o mai bună păstrare a nutrienților și la îmbunătățirea calității solului.

Trecerea către agricultura conservativă favorizează biodiversitatea, generând o activitate biologică mai bogată. De asemenea, prin adoptarea acestui tip de agricultură se pot stoca gazele cu efect de seră și CO2, iar acest lucru poate fi cuantificat, verificat și transformat în certificate de carbon care pot aduce un plus financiar fermierilor.

La nivel mondial, fermierii devin conștienți de impactul activității lor asupra mediului, prin emisiile de CO2, influențând calitatea solului și implicit culturile obținute. Tot mai mulți dintre ei încep să adopte agricultura conservativă, schimbându-și practicile tradiționale cu unele mai sustenabile.

Pe parcurs, au început să apară inițiative private de remunerare și stimulare a celor dornici să se implice și să facă o diferență pentru generațiile viitoare. Prin programele de emitere a certificatelor de carbon, fermierii obțin o cultură suplimentară la sfârșit de sezon, primind plata pe certificatele obținute. 

Un astfel de program este CommodiCarbon, lansat în urmă cu câteva săptămâni de Commoditrader, platforma online de tranzacționare a cerealelor și materiilor prime agricole, prin care fermierii pot obține un suport financiar suplimentar.

“Suntem conștienți că programul nostru aduce noutăți în ceea ce privește tehnicile agricole cu care fermierii au fost obișnuiți ani de zile în practică. Scopul nostru este să încurajăm o producție agricolă mai durabilă și mai eficientă pentru fermieri. Inițiativa noastră este privată și voluntară, emitem certificate de carbon voluntare fermierilor care se înscriu în program și care sunt dornici să facă conversia spre o agricultură conservativă. Ulterior, îi răsplătim financiar pentru efortul depus prin vânzarea acestor certificate către companiile internaționale care doresc să reducă emisiile la nivel global. Cererea pentru certificatele de carbon este în continuă creștere la nivel mondial și capătă o însemnătate tot mai mare în combaterea schimbărilor climatice”, declară Alexandra Suciu Sørensen, Commoditrader Market Development România. 

Prin CommodiCarbon se pot capta undeva între 3-7 tone de CO2e/ha/an, însemnând un câștig suplimentar de aproximativ 45-105 euro/ha în fiecare an, atunci când certificatele sunt vândute în piață. Bineînțeles, câștigul poate varia de la o fermă la alta, însă este foarte bine că există o remunerație – este un început care va ajuta fermierii să accelereze pașii spre o cunoaștere mai bună a solului, participând și la reducerea încălzirii globale.

Commoditrader organizează primele webinarii educative din acest an, pe 19 și 21 ianuarie, în cadrul cărora va fi explicat conceptul agriculturii conservative, condițiile tehnice de practică, provocări și beneficii pe termen scurt și mediu. Vor fi oferite, de asemenea, informații despre programul CommodiCarbon – aplicabilitatea certificatelor de carbon și beneficiile aduse fermierilor. Fermierii și toți cei interesați de subiect se pot înscrie la adresa de e-mail info@commoditrader.com.

Agricultura conservativă sau carbon farming, a fost deja inclusă printre principalele măsuri avute în vedere în Politica Agricolă Comună (PAC), inclusă în planul strategic european care se va defini până la sfârșitul anului 2021. De asemenea, este inclusă și în strategia pentru dezvoltarea sectorului agroalimentar pe termen mediu și lung, pentru orizontul 2020 – 2030, a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Modelul european de agricultură pentru următorii ani vizează o evoluție sustenabilă și o mai mare grijă față de mediul înconjurător. Politica Agricolă Comună menține Pilonul I de acordare a subvențiilor, însă încearcă să aducă în atenție dezvoltarea integrată a economiei rurale și protejarea mediului înconjurător, prin pilonul II.

Momentan, PAC nu aduce o obligativitate concretă pentru statele membre ale Uniunii Europene, însă prin implementarea timpurie a practicilor sustenabile, fermierii pot fi recompensați financiar pentru eforturile și implicarea lor.

Cele mai citite

Premierul Ciolacu anunță că programul supermarketurilor NU se modifică în weekend

Supermarketurile nu se închid în weekend și nici nu vor avea program modificat. Premierul Marcel Ciolacu anunță că nu este benefică această măsură. „Vreau să...

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...

Maestrul Victor Rebengiuc și actrița Mariana Mihuț au primit titlul de „ Cetățean de Onoare” al Ploieștiului

Actorii Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc au primit, miercuri, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Ploieşti, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului...
Ultima oră
Pe aceeași temă