Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Federaţia Patronală Petrol şi Gaze: Evoluţia sectorului gazelor naturale din România este îngreunată

Evoluţia sectorului de gazelor naturale din România către o piaţă matură şi atractivă este îngreunată de obstacole majore cum ar fi lichiditatea redusă de pe piaţa angro a gazelor, care nu încurajează investiţiile în producţia de gaze sau concurenţa pe piaţa cu amănuntul.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 28.08.2019 - 21:08

"În ciuda unor progrese substanţiale pe calea liberalizării pieţei gazelor din ultimii ani şi până la sfârşitul anului 2018, evoluţia sectorului de gazelor naturale din România către o piaţă matură şi atractivă este îngreunată de obstacole majore cum ar fi lichiditatea redusă de pe piaţa angro a gazelor care nu încurajează investiţiile în producţia de gaze sau concurenţa pe piaţa cu amănuntul; lipsa de transparenţă şi predictibilitate în ceea ce priveşte reglementările şi mecanismele care funcţionează în piaţa limitând atractivitatea segmentului pentru posibilii noi actori pe piaţă; lipsa unei scheme eficiente de protejare a consumatorilor de energie vulnerabili", arată Federaţia Patronală Petrol şi Gaze (FPPG), într-un comunicat.

FPPG arată totodată că salută iniţiativa Parlamentului României de modificare a OUG 114/2018 şi solicită în continuare abrogarea de către Parlamentul României, în actuala sesiune extraordinară, a preţurilor reglementate la producătorii de gaze naturale şi eliminarea taxei de 2% pe care companiile din domeniul energetic sunt obligate să o plătească Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

"Aceste masuri prevăzute în Ordonanţă au condus la apariţia unor erori ce au provocat distorsionarea şi stoparea procesului de liberalizare a pieţei de energie", spun reprezentanţii federaţiei.

Ei spun că FPPG pune la dispoziţia autorităţilor studiul recent Emerton care propune o foaie de parcurs pentru asigurarea securităţii aprovizionării, accesibilităţii financiare şi competitivităţii gazelor naturale în România.

“Federaţia Patronală de Petrol şi Gaze a promovat în ultimele luni dialogul între producătorii de gaze, distribuitorii şi furnizorii de gaze şi instituţiile statului, pentru a ajunge la cea mai bună soluţie în care facturile clienţilor casnici să fie rezonabile şi totodată piaţa gazelor să se dezvolte în continuare liberă şi concurenţială. Asigurarea unei protecţii solide şi sustenabile pentru consumatorii vulnerabili de energie este un element esenţial pentru liberalizarea pieţei cu amănuntul pentru clienţi casnici, care permite întregii populaţii să îşi satisfacă nevoile energetice la un cost accesibil”, se arată în comunicat.

 

Comentarii