12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăEconomieFAO: Consumul mondial de peşte este nesustenabil

FAO: Consumul mondial de peşte este nesustenabil

Raportul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), susţine că, la nivel global, procentajul populaţiei piscicole capturată într-o formă nesustenabilă a crescut de la 10%, în 1974, la 31,4%, în 2013, şi la 33,1% în 2015. În paralel, consumul de peşte a atins un nivel istoric de 20,2 kilograme/persoană, de la 9 kilograme/persoană în 1961, iar noi creşteri sunt preconizate în viitor, pe măsură ce consumatorii preocupaţi de sănătate se vor îndrepta spre peşte.

“Există o presiune prea mare pe resursele marine şi avem nevoie de mai multe angajamente din partea guvernelor pentru a îmbunătăţi situaţia sectorului piscicol”, a declarat Manuel Barange, directorul Departamentului de pescuit şi acvacultură din cadrul FAO.

Potrivit experţilor, peştele este o sursă crucială de hrană pentru miliarde de persoane din întreaga lume, însă pescuitul excesiv afectează unele regiuni, în special Marea Neagră şi Marea Mediterană, urmate de zonele de coastă din Chile şi Argentina.

Raportul FAO arată că, în prezent, aproximativ 35% dintre capturile mondiale de peşte sunt risipite, fie sunt aruncate peste bord, pentru că este vorba de peşti prea mici sau pentru că se alterează înainte de a fi consumat din lipsa unor echipamente necesare pentru a menţine peştele proaspăt.

Shakuntala Thilsted, director de profit la organizaţia nonprofit WorldFish, subliniază că reducerea pierderilor şi a risipei ar permite îmbunătăţirea sustenabilităţii pescuitului.

“Capul, oasele şi alte părţi ale peştelui au cele mai multe substanţe hrănitoare. De ce nu utilizăm soluţii inovative pentru a transforma aceste părţi în hrană atractivă?”, a spus Thilsted.

Prognozele FAO arată că producţia mondială de peşte, atât din capturi, cât şi din acvacultură, va continua să crească în următorul deceniu şi va ajunge la 201 milioane de tone în 2030, o creştere cu 18% faţă de producţia actuală, de 171 milioane de tone.

Cele mai citite

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...
Ultima oră
Pe aceeași temă