12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăEconomieFabrica de sodă CIECH Soda România intră în stand-by prelungit

Fabrica de sodă CIECH Soda România intră în stand-by prelungit

Acestea se referă la reluarea furnizării aburului industrial către fabrică, a fost forţată să intre într-un stand-by prelungit, prin finalizarea procesului de disponibilizări voluntare.
 
Societatea va păstra o parte din angajaţi, cei responsabili pentru producţia de silicaţi de sodiu, precum şi pentru mentenanţa instalaţiei de producţie a sodei calcinate.

”CIECH Soda România, singura fabrică de sodă rămasă la nivel naţional, a iniţiat programul de disponibilizări voluntare încă din vara anului 2019 pentru cei aproape 600 de angajaţi ai săi, după şase luni de stand-by, interval în care au fost acoperite toate costurile legate de salariile colectivului şi conservarea activelor societăţii, în încercarea de a câştiga timp pentru luarea unor decizii necesare în vederea punerii în practică a unei soluţii.

CIECH Soda România a luat legătura cu toate autorităţile locale şi centrale pentru a discuta posibile soluţii pe termen scurt şi lung încă din august 2019, dar nu a fost luată nicio decizie”, a anunţat compania.

Reprezentanţii fabricii spun că situaţia globală declanşată de pandemie nu va face decât să întârzie şi mai mult orice eventuală soluţie şi, drept urmare, CIECH Soda România va intra în stand-by pe termen lung.

Cu toate acestea, compania va păstra o echipa mică de angajaţi, responsabili pentru conservarea instalaţiilor pe durata de stand-by şi continuarea producţiei şi livrărilor de silicaţi.

”Procesul de disponibilizare voluntară se va încheia la 1 aprilie şi peste 72% dintre angajaţi vor beneficia de acesta”, adaugă ei.

În acelaşi timp, compania a iniţiat planurile de construire a propriei centrale în cogenerare şi preconizează că va relua producţia la Râmnicu Vâlcea într-un interval de 2-3 ani.

”Începând cu luna septembrie 2019, compania a apelat la o serie de experţi pentru elaborarea planurilor referitoare la obţinerea unei surse de abur pe termen lung pentru toţi operatorii economici din judeţul Vâlcea.

O centrală în cogenerare construită de un consorţiu poate reprezenta o alternativă durabilă, pentru care sunt necesare atât investiţii, cât şi know-how”, mai spun reprezentanţii companiei.

CIECH operează propriile centrale în alte ţări în care deţine unităţi de producţie şi este pregătită să îşi asume partea sa de investiţie şi să se implice într-o astfel de soluţie pe termen lung.

„Ne oprim, dar nu vrem să plecăm. Dorim să continuăm să ne arătăm preţuirea faţă de oameni şi tradiţia locală. Echipele noastre au elaborat deja planurile pentru propria noastră centrală şi vom începe să le punem în aplicare, precum şi să identificăm resursele financiare necesare construirii propriei noastre centrale în cogenerare.

Sperăm ca în următorii trei ani să ne putem reîncepe activitatea cu propria noastră sursă de abur”, a declarat Witold Urbanowski.

Începând din septembrie 2019, societatea a fost nevoită să îşi oprească activitatea din cauza denunţării unilaterale a contractului de furnizare a aburului de către CET Govora, care a solicitat o majorare substanţială a preţului la abur, un element vital în producţia de sodă, cu impact direct asupra rezultatelor companiei.

Contractul denunţat prevedea deja o majorare semnificativă a preţului, de 25% faţă de finalul anului 2018. CET Govora se află în insolvenţă încă de atunci, nu a întreprins demersurile necesare de restructurare a activităţii şi nu a investit în asigurarea unei producţii sustenabile de abur, mai spun ei.

„Am pus astăzi punct unei tradiţii de 60 de ani, în pofida luptei noastre de a continua activitatea. Este foarte trist faptul că toate eforturile echipei noastre au fost stopate într-un mod chiar brutal de furnizorul nostru.

Toate rezultatele muncii noastre din ultimii opt ani au fost consumate în primul semestru al anului 2019, iar noua majorare de preţ a făcut practic să trecem de la dezvoltare la încetarea activităţii”, a declarat Witold Urbanowski, CEO al CIECH Soda România.

CIECH Soda România înregistrase deja pierderi cumulate de 500 milioane de lei începând cu anul 2006, atunci când compania a fost preluată de CIECH, unul dintre cei mai mari investitori polonezi în România.

Potrivit unui raport EY publicat pe 16 septembrie, peste 4.400 de locuri de muncă au fost create în România în 2018 ca urmare a activităţilor CIECH. Grupul CIECH, cel mai mare investitor polonez din România, are un impact semnificativ asupra economiei locale (judeţul Vâlcea).

Grupul CIECH, acţionarul majoritar al CSR, este un holding internaţional din industria chimică cu o prezenţă în peste 100 de ţări şi venituri în 2018 echivalente cu 1 miliard dolari.

În 2014, majoritatea acţiunilor CIECH au fost achiziţionate de KI Chemistry, societate care aparţine de cea mai mare firmă de investiţii private poloneză, Kulczyk Investments.

Cele mai citite

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă