16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăEconomieExxon Mobil vrea să vândă participaţia la consorţiul de la Marea Neagră...

Exxon Mobil vrea să vândă participaţia la consorţiul de la Marea Neagră către Lukoil

Şeful Guvernului spune că ar putea apărea, în loc, un consorţiu format din Romgaz, OMV Petrom şi o altă firmă, care să facă o ofertă. Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat că o prioritate a mandatului său e ca exploatările din Marea Neagră să se facă în cel mai scurt timp, dar a transmis Exxon că, dacă doreşte să plece, trebuie ”să respecte legislaţia românească, pe care au folosit-o când au intrat”.

”Exxon se pare că a decis să testeze vânzarea participaţiei de 50% pe care o aveau la acest proiect (n.r.: Neptun Deep). De ce au luat decizia asta, nu mă întrebaţi”, a spus Orban, făcând trimitere la OUG 114 şi „la bulibăşeala privitoare la taxarea exploataţilor offshore şi la toate promisunile neonorate făcute de guvernările PSD, dar şi la schimbările peste noapte ale diferitelor poziţii ale Guvernului”.

Dincolo de aceste cauze interne, există şi cel puţin una externă. În estul Mediteranei, a fost descoperită o pungă de gaze, în aşa-numitul perimetru Leviathan, „care e de trei – patru ori mai mare decât cel din Marea Neagră şi evident că Exxon doreşte să se îndrepte spre acesta”, a declarat expertul Sorin Dinu României libere încă din iulie anul trecut.

Ca toate companiile care au investit bani, acum Exxon încearcă să recupereze în totalitate sau o parte din investiţia realizată în Marea Neagră. „Se pare că Exxon a investit aproape 700 de milioane de dolari în Marea Neagră. Este clar că va încerca să vândă această licenţă către o companie cu un apetit mai mare la risc”, a informat Dinu.

 

O chestiune de securitate

Virgil Popescu afirmă că ”aceste exploatări reprezintă şi o consolidare a securităţii naţionale, nu doar o dezvoltare economică. Mi-aş dori ca Exxon să continue operaţiunile în România”, dar a precizat că ar dori ca Romgaz să fie parte din viitorul consorţiu ce va exploata perimetrul, dacă Exxon pleacă.

Dacă Exxon vinde la Lukoil, Rusia controlează exploatarea gazelor româneşti de la Marea Neagră. Dacă însă în afacere intră Romgaz, nu Lukoil, statul român are un pachet de acţiuni de control, care ar putea să transforme Romgaz într-un actor regional.

Cele mai citite

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

FINS: numărul tinerilor participanți la IUF, interesați de finanțarea studiilor, a crescut anul acesta cu 30%

FINS a înregistrat anul acesta o creștere de 30% în rândul tinerilor interesați de finanțare pentru studiile în străinătate, în cadrul participării la IUF...
Ultima oră
Pe aceeași temă