Eurozona UE se confruntă cu cea mai severă recesiune din istorie

Criza coronavirusului a lovit Zona Euro ca un adevărat meteorit. Aşa ceva nu s-a mai întâmplat până acum niciodată, în 21 de ani de existenţă.

Share

Florin Budescu 0 comentarii

Actualizat: 12.05.2020 - 16:29

Conform unei estimări preliminare a Eurostat, PIB-ul Zonei Euro a scăzut cu 3,6%, în primele trei luni ale anului, față de aceeași perioadă a anului 2019.

Este cea mai mare scădere din istoria de 21 de ani a grupului de 19 state membre. Prin comparație, în Q1 2009, la apogeul crizei, PIB-ul Zonei Euro scăzuse doar cu 3,1%, față de Q1 2008.

Cifrele PIB la nivel de țară confirmă că şocul economic a cuprins toată regiunea, fără ca vreo economie să îl poată evita, arată un studiu Euler Hermes (EH).

Conduc Italia -4,7%, Franța -5,8%, Spania -5,2% (cele mai grav afectate), apoi urmează Belgia (-3,9%) şi Austria (-2,5%).

Ce va fi în Q2, trimestrul lockdownului, e şi mai sever. EH se aşteaptă la o cădere din două cifre a PIB, între aprilie și iunie, în jurul a -17%, față de Q2 2019.

Şocul economic a cuprins toată regiunea, fără ca vreo economie să îl poată evita.

Măsurile de restricție au fost adoptate în majoritatea țărilor Zonei Euro abia la mijlocul lunii martie. Efectele se vor resimţi cifric în aprilie. Ne așteptăm la o contracție de 30%-40%, față de normalul perioadei.

Economiile arată semne timide de revenire. O întoarcere rapidă la stilul de viață de dinainte e foarte putin probabilă. Investițiile și consumul post-criză vor fi la niveluri scăzute până la găsirea unui vacin.

Unele măsuri restrictive vor rămâne active. Consumatorii vor fi precauți în perioada inițială a relaxărilor.

 

Revenirea, în 2021

Aşa că va dura un timp pentru ca lucrătorii concediați sau aflaţi în program redus să fie readuși complet la lucru, ceea ce va restricționa consumul.

Cererea externă ar putea rămâne şi ea diminuată pe termen scurt, deoarece nu toate statele relaxează restricțiile simultan, astfel că investițiile vor fi și ele cel puțin reduse.

Abia spre mijlocul anului 2021 este posibil ca Zona Euro să revină la un nivel al PIB-ului de dinainte de apariția COVID-19. În unele state, mai ales cele cu o pondere însemnată a veniturilor din servicii și turism, recuperarea e posibil să depășească mijlocul anului 2021.

Zona Euro, se pare, se va contracta cu 9,3%, anul acesta. Revenirea în V estimată pentru 2021, de +9.3%, se bazează pe descoperirea și distribuirea unui vaccin.

Comentarii