Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Europa amână subiectul "zero emisii carbon cu efect de seră"

Liderii europeni nu au reuşit la summitul desfăşurat joi să ajungă la un acord privind o ţintă de ''zero emisii de carbon cu efect de seră'' pentru anul 2050.

Share

Florin Budescu 0 comentarii

Actualizat: 20.06.2019 - 22:51

Aşa afirmă surse europene citate de agenţia DPA, după ce Polonia, Ungaria şi Republica Cehă s-au opus ferm unui astfel de obiectiv.

 

Compromis

Un text de compromis convenit de liderii europeni menţionează obiectivul neutralităţii nete a emisiilor de carbon în conformitate cu Acordurile de la Paris privind schimbările climatice, dar ţinta anului 2050 este menţionată doar într-o notă de subsol.

Neutralitatea netă presupune reducerea emisiilor şi compensarea lor prin măsuri precum captarea carbonului sau plantarea de arbori.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki declarase anterior că ţara sa va respinge planul Uniunii Europene, care stabileşte atingerea în anul 2050 a obiectivului ''zero emisii de carbon cu efect de seră'', dacă nu va fi creat în paralel şi un mecanism de compensare.

Conform unei surse diplomatice, poziţia Poloniei a fost sprijinită de Ungaria, Republica Cehă şi, într-o măsură mai mică, de Estonia.

 

Ar fi necesar un mecanism de compensare a pierderilor

Şeful executivului polonez a estimat că Bruxelles-ul nu poate să decidă pur şi simplu înăsprirea obiectivelor privind emisiile de carbon şi că un mecanism de compensare a pierderilor ar trebui să fie soluţia rezonabilă care să ajute statele mai sărace ale UE să îndeplinească aceste obiective.

Mai multe state est-europene membre ale UE se bazează în continuare foarte mult pe combustibilii fosili şi se tem că stabilirea unor obiective prea ambiţioase la capitolul emisiilor de carbon le-ar putea afecta competitivitatea economică, informează Agerpres.

Comentarii

loading...