21.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăEconomieEuropa amână subiectul "zero emisii carbon cu efect de seră"

Europa amână subiectul “zero emisii carbon cu efect de seră”

Aşa afirmă surse europene citate de agenţia DPA, după ce Polonia, Ungaria şi Republica Cehă s-au opus ferm unui astfel de obiectiv.

 

Compromis

Un text de compromis convenit de liderii europeni menţionează obiectivul neutralităţii nete a emisiilor de carbon în conformitate cu Acordurile de la Paris privind schimbările climatice, dar ţinta anului 2050 este menţionată doar într-o notă de subsol.

Neutralitatea netă presupune reducerea emisiilor şi compensarea lor prin măsuri precum captarea carbonului sau plantarea de arbori.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki declarase anterior că ţara sa va respinge planul Uniunii Europene, care stabileşte atingerea în anul 2050 a obiectivului ”zero emisii de carbon cu efect de seră”, dacă nu va fi creat în paralel şi un mecanism de compensare.

Conform unei surse diplomatice, poziţia Poloniei a fost sprijinită de Ungaria, Republica Cehă şi, într-o măsură mai mică, de Estonia.

 

Ar fi necesar un mecanism de compensare a pierderilor

Şeful executivului polonez a estimat că Bruxelles-ul nu poate să decidă pur şi simplu înăsprirea obiectivelor privind emisiile de carbon şi că un mecanism de compensare a pierderilor ar trebui să fie soluţia rezonabilă care să ajute statele mai sărace ale UE să îndeplinească aceste obiective.

Mai multe state est-europene membre ale UE se bazează în continuare foarte mult pe combustibilii fosili şi se tem că stabilirea unor obiective prea ambiţioase la capitolul emisiilor de carbon le-ar putea afecta competitivitatea economică, informează Agerpres.

Cele mai citite

După toate celelalte probleme, companiile vor fi lovite și de greva la Registrul Comerțului

Greva la Registrul Comerțului este de natură să afecteze companiile din România, explică un articol publicat pe site-ul termene.ro. Sindicatul Angajaților din Oficiul Național al...

Echipamente agricole esențiale pentru o fermă

Echipamentele agricole sunt indispensabile pentru o activitate prosperă. Acestea sunt necesare pentru optimizarea proceselor, precum și pentru obținerea unor producții de calitate, indiferent că...

Back home. Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu, înapoi la Masterchef, emisiune difuzată de PRO TV

Vuiește întregul internet! După scandalul de la Antena 1, când cei trei chefi au anunțat trustul cu câteva săptămâni înainte de începerea filmărilor că...
Ultima oră
Pe aceeași temă