22 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăEconomieEuromonitor Internațional. PREVIZIUNI ECONOMICE GLOBALE ÎN T3 2020

Euromonitor Internațional. PREVIZIUNI ECONOMICE GLOBALE ÎN T3 2020

În trimestrul III 2020, nivelurile de activitate economică globală rămân semnificativ sub normal, în ciuda relaxării celor mai stricte măsuri de distanțare socială pandemică a coronavirusului (covid-19). În cadrul scenariului de bază / cel mai probabil, economia globală se îndreaptă spre cea mai gravă recesiune globală de la marea depresie din anii 1930, producția globală urmând să se contracte cu 3-6%în 2020.

O recuperare relativ puternică preconizată în 2021, cu o creștere de 3,5-7%, ar lăsa în continuare producția globală în 2021 cu aproximativ 5,5% sub prognozele pre-covid-19. Chiar și în 2022, ne așteptăm ca producția globală în scenariul de bază / cel mai probabil să fie cu aproximativ 4,5% sub prognoza pre-covid-19.
 
Previziunea de bază a creșterii PIB global în 2020 a fost redusă cu 1,5 puncte procentuale față de prognoza din mai, cu o reducere de 1,2 puncte procentuale pentru economiile avansate și o reducere de 1,7 puncte procentuale pentru economiile în curs de dezvoltare. Aceasta reflectă în principal efectele economice mai grave decât erau de așteptat, ale pandemiei în Europa de Vest, India și America Latină (care a devenit în timpul verii un nou centru major al pandemiei).
 
Pandemia s-a înrăutățit în economiile în curs de dezvoltare, ducând la rezultate mai mari decât se așteptau în activitatea economică în țările cu sectoare informale mari și cu mai puține posibilități de distanțare socială.
 
Prognoza din august presupune, de asemenea, efecte de distanțare socială mai persistente în h2 2020 și efecte mai negative asupra productivității întreprinderilor, deoarece acestea fac ajustări pentru a reduce riscurile de infecție covid-19 (de exemplu, mai multe resurse alocate măsurilor de igienă și distanțare socială).
 
Nivelul de incertitudine cu care se confruntă economia globală rămâne fără precedent, legat de riscurile ulterioare ale valurilor pandemice covid-19 și de posibile întârzieri în producția și distribuția largă a unui vaccin sau tratament. Previziunii de bază i se atribuie doar o probabilitate de 41-51%, restul mergând la scenarii pesimiste covid-19 mai adverse.

În perspectiva economică globală din august, am făcut o revizuire cuprinzătoare a scenariilor pesimiste covid-19, pe baza mai multor informații și înțelegeri despre posibilele efecte și riscuri ale pandemiei covid-19 începând din martie 2020.

Schimbările recente în dinamica pandemiei, în special în SUA și Europa, ridică îngrijorarea unui al doilea val de pandemie major. Scenariul covid-19 Pesimist1 este acum principalul scenariu global al celui de-al doilea val, prezentând o redresare globală mult mai lentă în 2021 comparativ cu prognoza de bază. Previziunile inițiale presupun că un vaccin este disponibil pentru o distribuție pe scară largă la mijlocul anului 2021. Acest lucru se bazează pe un efort de cercetare epidemiologic fără precedent, cu mai mulți candidați promițători.
 
Cu toate acestea, cea mai rapidă dezvoltare anterioară a vaccinului a durat aproximativ 4 ani. Complicațiile în dezvoltarea și implementarea vaccinurilor ar putea provoca riscuri suplimentare pentru perspectivele de bază, surprinse și de scenariile noastre pesimiste.

Scenariile noastre 2 și 3 pesimiste covid-19 au fost acum revizuite pentru a ține seama de riscurile unei implementări mai întârziate a unui vaccin sau tratament eficient covid-19 în 2022-2023.
 
Scenariul Covid-19 Pesimist 1: Scenariul de risc de dezavantaj cu cea mai mare probabilitate

Scenariul covid-19 Pesimist1 reprezintă un al doilea val major de pandemie globală în 2020, urmat de un posibil al treilea val în 2021.

Un vaccin eficient sau un tratament pentru covid19 este disponibil la mijlocul anului 2021, deși distribuția pe scară largă poate dura 1-2 sferturi. Ca urmare, efectele semnificative ale distanțării sociale pot continua până în cea mai mare parte a anului 2021.

Efectele de distanțare socială mai îndelungate determină scăderi mai mari ale consumului, veniturilor afacerilor, ocupării forței de muncă și salariilor față de prognozele de bază. Creșterea ratelor de închidere a afacerilor în sectoarele de contact social ridicate este semnificativ mai mare decât în ​​prognoza de bază, amplificată de înrăutățirea condițiilor de credit.

Creșterea globală a PIB în 2020 în acest scenariu variază de la -7,5% la -5,5%. Datorită celui de-al doilea val intens, redresarea economică este mult mai slabă decât în ​​prognoza de bază, cu o creștere globală a producției în 2021 de 0-3%.Probabilitate estimată: 25–35% pe un orizont de un an.
 
Scenariul Covid-19 Pessimistic 2: Scenariul riscului de dezavantaj

Acesta este principalul nostru scenariu global de risc negativ în ceea ce privește combinația de probabilitate și impact asupra activității economice.

În scenariul covid-19 Pesimistic2, există un al doilea val global de pandemie mai semnificativ în 2020 comparativ
la scenariul Pesimist1, urmat de un al treilea și al patrulea val posibil în 2021. Distribuția pe scară largă a unui vaccin sau tratament covid-19 eficient este întârziată până în 2022–2023, ducând la măsuri de distanțare socială mai prelungite.

Efectele de distanțare socială mai îndelungate și mai profunde în 2021-2022 determină scăderi mult mai mari ale consumului, veniturilor afacerilor, ocupării forței de muncă și salariilor în comparație cu scenariul pesimist1. Lipsa mai pronunțată și prelungită a fluxurilor de numerar și înrăutățirea condițiilor de creditare determină închideri mai răspândite ale afacerilor în multe sectoare.

Creșterea globală a PIB în 2020 variază de la -8,5% la -6% în acest scenariu. Creșterea producției globale în 2021 rămâne negativă, variind de la -3% la 0%, urmată de o redresare parțială în 2022-2023.
Probabilitate estimată: 15-25% pe un orizont de un an.
 
 
Zona euro
 
Perspectiva generală
 
În linia de bază / prognoza cea mai probabilă, PIB-ul zonei euro scade cu 8-11% în 2020, urmat de o creștere de 3,5-7% în 2021. Probabilitate la un orizont de un an: 41-51%.

 

Economia din zona euro pare să se redreseze mai bine decât era de așteptat în unele sectoare în perioada mai-iunie 2020, cu volumele vânzărilor cu amănuntul aproximativ înapoi la nivelurile normale în iunie. Acest lucru a venit după o scădere de 15% de la an la an a PIB din zona euro în trimestrul II. Mai mult, focarele covid-19 s-au înrăutățit în iulie și august, numărul de cazuri noi pe zi apropiindu-se de cel de la sfârșitul lunii aprilie.

Au fost impuse măsuri precum purtarea obligatorie a măștii în spațiile interioare în multe țări din zona euro. Blocajele au fost reintroduse în unele orașe extrem de afectate, iar restricțiile de călătorie au crescut, de asemenea. Pașii suplimentari includ probabil mai multe restricții privind serviciile de petrecere a timpului liber și de ospitalitate (de exemplu, orele de lucru reduse) și mai multe blocaje locale.
 
Zona euro

Liderii europeni sunt disperați să evite o altă rundă de izolare completă, după cum a fost cea din martie. Cu toate acestea, riscurile unui scenariu de val secundar mai sever, cu restricții mai extinse și blocări parțiale, sunt un motiv de îngrijorare de la sfârșitul trimestrului al treilea.

La sfârșitul lunii iulie 2020, liderii UE au aprobat un plan comun de redresare economică covid-19 al UE. Acordul ar face ca UE să strângă în mod colectiv 750 de miliarde de euro pe câțiva ani pe piețele datoriilor și să distribuie 390 de miliarde de euro în subvenții și restul în împrumuturi către statele membre, proporțional cu populația și cu magnitudinea impactului negativ al covid-19 asupra economiei . Este puțin probabil ca transferurile și cheltuielile din acest pachet să se filtreze în economia UE înainte de 2021, stimulul fiscal fiind distribuit pe mai mulți ani.

Comisia Europeană estimează că pachetul va spori producția UE cu aproximativ 2% până în 2024, variind de la o creștere de 1% pentru țările cu venituri mai mari, precum Germania, la 4% în țările cu datorii mai mari și țările cu venituri mai mici, cum ar fi Italia. Există o incertitudine substanțială cu privire la modul în care vor fi distribuite pachetele de fonduri, la ce viteză și cum vor fi cheltuite. Implementarea acestui pachet a fost parțial deja inclusă în previziunile anterioare.
Prin urmare, am adăugat cu precauție o creștere anuală a PIB cu 0,3-0,6 puncte procentuale mai mare la prognozele 2021-2024 pentru economiile cele mai afectate din zona euro, după anunțul pachetului. Se arată în raportul Euromonitor Internațional pentru Trimestrul 3 2020.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Azi încep depunerile de candidaturi pentru alegerile locale

Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de astăzi până pe 30 aprilie, ora 23:59, să depună...

Tesla se restructurează: mai mult de 10% din angajații companiei la nivel global vor fi puși pe liber

Tesla va concedia peste 10% din cei 140,473 de angajaţi ai companiei la nivel global, potrivit unei note interne redactată de Elon Musk, scrie...

Ucraina s-a retras brusc din acordul cu Rusia, mediat de Turcia, privind cerealele

Rusia şi Ucraina au negociat două luni cu ajutorul medierii Turciei restabilirea înţelegerii care a permis până în iulie anul trecut exportul cerealelor ucrainene...
Ultima oră
Pe aceeași temă