11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăEconomieEurodeputaţii doresc un pachet de redresare masivă după Covid-19

Eurodeputaţii doresc un pachet de redresare masivă după Covid-19

Într-o rezoluţie adoptată vineri, Parlamentul European salută măsurile fiscale şi sprijinul sub formă de lichidităţi pentru abordarea pandemiei, se arată într-un comunicat.

Dincolo de acţiunile prezente, Europa are nevoie de un pachet masiv de redresare şi reconstrucţie, care să fie finanţat printr-un buget pe termen lung suplimentat, prin fondurile şi instrumentele financiare existente ale UE, precum şi prin intermediul unor „obligaţiuni de redresare” garantate de bugetul UE, susţin deputaţii.

Totuşi, acest pachet nu ar trebui să implice mutualizarea datoriilor existente şi ar trebui să fie orientat către investiţii viitoare. Redresarea economiei ar trebui să aibă în centru Pactul verde european şi transformarea digitală, adaugă deputaţii.

 

Fondul european de solidaritate pentru coronavirus

Deputaţii solicită, de asemenea, un sistem european permanent de reasigurare pentru indemnizaţiile de şomaj şi doresc să instituie un Fond european de solidaritate pentru Coronavirus, în valoare de cel puţin 50 miliarde de euro.

Acest fond ar sprijini eforturile financiare depuse de sectorul medical în toate statele membre în actuala perioadă de criză, precum şi investiţiile în sectorul medical din perioada următoare crizei, pentru a face sistemele de sănătate mai reziliente şi mai axate pe cei care au cea mai mare nevoie de sprijin.

Mai multe competenţe pentru ca UE să acţioneze în cazul ameninţărilor transfrontaliere la adresa sănătăţii

Acţiunea comună la nivel european de combatere a pandemiei COVID-19 este indispensabilă, este subliniat în rezoluţie. Uniunea Europeană trebuie să iasă mai puternică din această criză, iar instituţiile sale ar trebui, de asemenea, să fie împuternicite să acţioneze atunci când apar ameninţări transfrontaliere la adresa sănătăţii.

Acest lucru le-ar permite să coordoneze fără întârziere răspunsul la nivel european şi să direcţioneze resursele necesare acolo unde este cel mai mult nevoie de ele, fie acestea materiale (de exemplu măşti, aparate de ventilaţie artificială şi medicamente) sau financiare.

Deputaţii îşi exprimă, de asemenea, sprijinul pentru creşterea producţiei europene de produse esenţiale, cum ar fi medicamentele, substanţele farmaceutice, dispozitivele, echipamentele şi materialele medicale, pentru ca Uniunea să fie mai bine pregătită pentru viitoarele şocuri globale.

 

Frontierele trebuie să rămână deschise pentru bunurile de primă necesitate

Ei insistă asupra faptului că frontierele trebuie să rămână deschise în UE pentru circulaţia echipamentelor personale de protecţie, a alimentelor şi a bunurilor de primă necesitate. Piaţa unică este „sursa prosperităţii şi bunăstării noastre comune” şi un element-cheie pentru o reacţie imediată şi neîntreruptă la epidemia de COVID‑19.

Parlamentul solicită, de asemenea, crearea unui mecanism european de răspuns în domeniul sănătăţii, pentru a pregăti şi a răspunde mai bine într-o manieră comună şi coordonată la orice tip de criză sanitară în viitor.

Stocurile comune de echipamente, materiale şi medicamente ar putea fi mobilizate în scopul de a salva vieţi. Deputaţii doresc, de asemenea, să vadă resurse suplimentare din partea UE pentru a susţine eforturile de finanţare a unor cercetări rapide privind crearea unui vaccin.

 

O abordare coordonată în UE 

Deputaţii subliniază necesitatea unei abordări coordonate în UE pentru perioada de după sfârşitul restricţiilor de deplasare a persoanelor, pentru a evita reapariţia virusului.

Statele membre sunt îndemnate să elaboreze în comun criterii pentru ieşirea din carantină şi alte măsuri de urgenţă şi solicită Comisiei Europene să lanseze o strategie eficace pentru ieşirea din carantină, care să includă testarea la scară largă şi punerea la dispoziţie de echipament personal de protecţie pentru un număr cât mai mare de cetăţeni.

 

Statul de drept şi democraţia în Europa: Ungaria, Polonia

Deputaţii îşi exprimă, de asemenea, îngrijorarea cu privire la măsurile adoptate de guvernul maghiar de de a prelungi pe termen nelimitat starea de urgenţă, de a autoriza guvernul să guverneze prin decret pe termen nelimitat şi de a slăbi supravegherea de către Parlament a stării de urgenţă.

În plus, aceştia subliniază că decizia guvernului polonez de a modifica legea electorală este ilegală şi consideră că organizarea de alegeri prezidenţiale în centrul unei pandemii este total incompatibilă cu valorile europene.

Aceştia solicită Comisiei Europene să cerceteze fără întârziere dacă măsurile de urgenţă sunt în conformitate cu tratatele şi, pentru a îndrepta această încălcare gravă şi repetată, să recurgă din plin la toate instrumentele şi sancţiunile UE disponibile, inclusiv bugetare.

Consiliul este îndemnat să repună pe ordinea de zi discuţiile şi protocoalele referitoare la procedurile de la articolul 7 aflate în curs de desfăşurare, informează News.ro.

 

Sursă de informare europeană pentru combaterea dezinformării

În cele din urmă, rezoluţia subliniază că în această perioadă dezinformarea privind COVID-19 este o problemă majoră de sănătate publică. Prin urmare, UE ar trebui să înfiinţeze o sursă de informare europeană în toate limbile oficiale pentru ca toţi cetăţenii să aibă acces la informaţii exacte şi verificate.

Deputaţii solicită, de asemenea, platformelor de comunicare socială să ia în mod proactiv măsurile necesare pentru a opri dezinformarea şi discursurile de incitare la ură prilejuite de coronavirus.

Textul a fost adoptat cu 395 voturi „pentru”, 171 „împotrivă” şi 128 abţineri.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă