15.5 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăEconomieEpidemia de Covid-19 provoacă şocuri pe pieţele globale

Epidemia de Covid-19 provoacă şocuri pe pieţele globale

Arabia Saudită a declanşat un război al preţurilor petrolului, pe o piaţă deja afectată de impactul epidemiei de coronavirus, asupra cererii la nivel global, spune News.ro. Pur şi simplu, saudiţii nu vor să-şi reducă producţia, din cauza ruşilor.

Pe pieţe, este cel mai scăzut nivel din ultimele opt luni. Pe Wall Street, indicii sunt în declin cu peste 7%. Tranzacţiile au fost suspendate temporar, la începutul şedinţei.

Arabia Saudită a redus preţurile de vânzare ale petrolului şi a făcut planuri de creştere a livrărilor de ţiţei, din aprilie. Decizia a fost luată, în urma refuzului Rusiei, de a restrânge şi mai mult livrările, aşa cum a propus OPEC, pentru a stabiliza pieţele.

Contractele futures la Brent, de referinţă la Londra, erau, la 06:50 GMT (08:50, ora locală) în declin cu 11,81 dolari, respectiv cu 26%, la 33,46 dolari/baril. În timpul tranzacţiilor, preţul a scăzut la 31,02 dolari/baril, cel mai redus nivel din 12 februarie 2016.

Ţiţeiul Brent e spre cel mai grav declin zilnic, din 17 ianuarie 1991, când preţurile au scăzut, la începutul primului război din Golf.

Petrolul american West Texas Intermediate (WTI) înregistrează o scădere a preţului de 11,48 dolari, respectiv 28%, la 29,8 dolari/baril, după ce atins 27,34 dolari-baril.

E cel mai redus nivel din 12 februarie 2016. Preţul petrolului WTI se îndreaptă spre cel mai grav declin din istorie, care l-ar depăşi pe cel de 33%, consemnat în ianuarie 1991.

 

Declinuri în serie

Pe pieţe, indicele paneuropean STOXX 600 a închis în declin cu 7,4%, cea mai slabă evoluţie după criza din 2008 – 2009. Sub-indicele pentru petrol & gaze a avut cele mai mari pierderi, de aproape 17%, după declinul cotaţiilor petrolului.

Evaluarea companiilor europene a scăzut cu aproape 3.000 de miliarde de dolari. Indicele londonez FTSE 100 a scăzut cu 7,7%, DAX al bursei din Frankfurt cu 7,9%, CAC 40 al bursei din Paris cu 8,39%.

Indicele FTSE MIB al bursei din Milano a pierdut 11,17%, iar IBEX 35 al bursei din Madrid 7,9%. Acţiunile din Norvegia, expuse la piaţa petrolului, au coborât cu 9,4%, cel mai grav declin din ultimii 30 de ani.

Cele mai citite

Găgăuzia vrea ca Republica Moldova să fie în uniunea economică a Rusiei, nu în UE

Guvernatoarea Găgăuziei - regiune autonomă a Republicii Moldova - a declarat că Republica Moldova ar trebui să facă parte din Uniunea Economică Eurasiatică, alături...

3 criterii esențiale pentru alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși

Alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși este o decizie importantă pentru orice părinte, influențând direct siguranța, confortul și buna dezvoltare a copilului în...

EXCLUSIV. Decizia lui Nicușor Dan de a elimina linia STB 336, fiasco în trafic. Locuitorii din Militari, rămași fără autobuz care să-i ducă la...

Locuitorii din cartierul bucureștean Militari au rămas fără singurul autobuz care îi transporta până în fața Spitalului Universitar. Decizia lui Nicușor Dan de a...
Ultima oră
Pe aceeași temă