8.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăEconomieEnergia verde, noua Catedrală Notre Dame şi casa hobbit GALERIE FOTO

Energia verde, noua Catedrală Notre Dame şi casa hobbit GALERIE FOTO

Insula Porto Rico face una dintre cele mai agresive treceri spre energia curată din Statele Unite. Guveratorul statului insular, Ricardo Rosselló, pariază pe energie din vânt, apă și soare. Adică pe energie curată din hidro, eolian şi solar.

Săptămâna trecută, Rosselló a semnat Legea privind politica energetică publică din Porto Rico, pentru alimentarea insulei exclusiv cu energie regenerabilă până în anul 2050. Insula trebuie să atragă 40% din energia electrică din surse regenerabile, până în anul 2025, și să renunțe la energia produsă pe bază de cărbune, în anul 2028.

 

Porto Rico, „fruncea” energiei verzi

Această evoluţie pune Porto Rico în liga cu mai mult de 90 de orașe, comitate și state americane, precum Hawaii și New Mexico, care au stabilit ţinta de 100% energie curată. De asemenea, oferă insulei un punct de pornire în cadrul unei iniţiative mai mari, mai agresive privind clima, cum ar fi Green New Deal.

“Sunt destul de sigur că acest lucru va duce la cea mai rapidă tranziție la surse regenerabile de energie care s-a concretizat vreodată pe planetă”, a declarat P. J. Wilson, președintele Asociației pentru Soluții în Energie din Porto Rico.

De altfel, statele Washington, Connecticut și mai mult de o duzină de alte state americane investesc în programe pentru a face ca energia curată să fie disponibilă gospodăriilor cu venituri mici și medii și să ofere locuri de muncă oamenilor.

 

Statul Washington, în aceeaşi venă verde

Statul Washington este acum hotărât să fie neutru la carbon energetic până în anul 2030 şi 100% fără emisii de carbon pănă în anul 2045. Amintim că, pentru UE, ţinta decarbonizării complete este anul 2050.

Proiectul de lege a trecut anterior de Senat şi se aşteaptă un vot final. După intrarea în vigoare a legii, Washingtonul se va alătura statelor Hawaii, California și New Mexico, ca fiind cel de-al patrulea stat angajat sută la sută în energie curată. Al patrulea sau al cincilea, cu Porto Rico.

Proiectul de lege din Washington închide ușa energiei bazate pe combustibili fosili, stipulând: “(…) este politica statului de a elimina energia electrică pe bază de cărbune”. Prin apelul la energia provenită din surse fără emisii de dioxid de carbon până în anul 2045, se lasă ușa deschisă şi pentru energia nucleară.

Dar, cu resurse hidro abundente (statul deja obține aproximativ trei sferturi din energia electrică din hidro) și o industrie a energiei regenerabile în plină expansiune, statul va căuta probabil acele resurse, mai mult decât să investească în centrale nucleare pentru a-și îndeplini angajamentul.

Universitatea din Louisville a anunțat că a primit un grant de 1 milion de dolari de la Biroul pentru Tehnologii Energetice al Energiei Solare al Departamentului de Energie Solară pentru cercetare fotovoltaică. Cu banii, universitatea va imprima celule solare subțiri, utilizând aceleași platforme de tip roll-to-roll folosite de exemplu pentru a tipări ziarele. Ceea ce, evident, este o noutate.

Cercetătorii de la Centrul Conn al Universității au dezvoltat o tehnică pentru prelucrarea rapidă a acestor celule solare “relevante din punct de vedere comercial”. Cercetătorul Thad Druffel a spus că ideea ar revitaliza „o industrie a tiparului în declin și poate stimula o industrie solară în creștere. Procesul nostru tehnologic va folosi instrumente vechi de secole pentru o nouă piață. Scopul este de a reduce drastic costul de producție”.

 

Casa hobbit

Ei, şi acum trecem la aspectele micro. Ştiai că îţi poţi construi o casă ecologică în trei zile? Ei bine, se poate! În trecut, am scris despre casa din containere, despre avantajele şi dezavantajele acesteia.

Dacă ați visat vreodată să trăiți într-o căsuţă mică, acoperită cu iarbă, ca aceea a unui hobbit din „Stăpânul Inelelor”, atunci să ştiţi că un astfel de proiect deja a apărut şi este foarte interesant. Locuința de acest tip este mai mult decât ușor de construit şi este de asemenea minunată pentru mediul înconjurător. Mai şi arată cât se poate de drăguț, de asemenea.

Casa de hobbit este fabricată din materiale aerospațiale rezistente la coroziune și la orice fel de pagubă provocată de vreme. Structurile de dimensiuni reduse sunt construite cu gândul la durabilitate.

Suprafețele acoperite de sol și iarbă ajută la menținerea unei temperaturi interne echilibrate (care foloseşte la economisirea energiei), reducând în același timp zgomotele externe. Construind și trăind apoi într-una dintre aceste case verzi, vă puteți reduce drastic amprenta de carbon.

Modelul de bază disponibil este un studio cu dormitor și baie. Adică o garsonieră confortabilă. Interiorul măsoară 422 mp şi pare extraordinar de spațios datorită geamurilor și ușilor mari de sticlă, care permit o lumină naturală.

Este cea mai bună soluţie dintre toate şi studioul acesta poate fi construit în doar trei zile. La standarde româneşti, numai garsonieră nu se poate numit. Să ne gândim, spre comparaţie, că apartamentul tipic de două camere dintr-un cartier-dormitor bucureştean are 55 mp, deci… avantaj net casa hobbit.

Producătorul acestor case verzi oferă de asemenea o mulțime de alte opțiuni, într-o varietate de dimensiuni diferite, dintre care cea mai mare este colecția Sapphire Luxury Green Home, care include piscine și carport-uri. Locuinţa ușor de asamblat este personalizabilă în întregime, astfel încât să poţi avea casa în cel mai scurt timp.

 

Proiecte pentru noua Catedrală Notre Dame

În fine, efectele tendinţei spre eco se văd acolo unde te aştepţi mai puţin. Un grup de arhitecţi francezi a dezvăluit un set uimitor de planuri de reproiectare a acoperișului de la Catedrala Notre Dame, ca o seră.

Propunerea a apărut după ce premierul francez Edouard Philippe a anunţat “un concurs internațional de arhitectură” pentru a reconstrui acoperişul tipic al catedralei, complet distrusă în foc, pe 15 aprilie.

Prim-ministrul Philippe și-a împărtășit dorința ca această catedrală să fie “adaptată la problemele din epoca noastră”, iar arhitecții Studio NAB au venit cu ideea de a transforma acoperişul deteriorat într-o seră gigantică, omagiu pentru importanța naturii.

Cele mai citite

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...

Real Madrid își continuă drumul către titlul cu numărul 15 în Liga Campionilor. Va întâlni pe Bayern Munchen în semifinale

Real Madrid s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Manchester City cu scorul de 4-3, la loviturile de...
Ultima oră
Pe aceeași temă