Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Electrocentrale Bucureşti (Elcen) are plan de reorganizare

Urmează transferul de afacere pentru termoficare. A fost aprobat planul modificat de reorganizare a Electrocentrale Bucureşti (Elcen), cu votul a peste 98% din totalul masei credale.

Share

Florin Budescu 0 comentarii

Actualizat: 26.03.2020 - 09:46

„În ciuda situației extrem de tenisonate și dificile din această perioadă, prin votul exprimat azi de principalul creditor, ANAF. Statul român ne arată că are disponibilitatea și capacitatea administrativă de a rezolva astfel de probleme suplimentare, dar fundamentale, la rândul lor, în primul rând pentru oameni”, a declarat Ovidiu Neacşu de la Sierra Quadrant.

“Votul reprezintă un pas important pentru cetățenii Capitalei și angajații Elcen, dar și pentru furnizorii și colaboratorii companiei.”, a spus Neacșu.

Conform planului de reorganizare aprobat, se introduce un termen de şase luni de la confirmarea planului de către judecătorul sindic.

„Statul român ne arată că are disponibilitatea și capacitatea administrativă de a rezolva astfel de probleme.” Ovidiu Neacşu, Sierra Quadrant

În acestea, statul român poate face transferul de afacere, prin Primăria Municipiului București (PMB) și/sau Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

În cazul în care statul român nu este interesat de transferul de afacere, activele Elcen vor fi vândute către orice investitor privat ce îndeplinește cerințele de business și legale.

Soluția transferului de afacere poate fi realizată de statul român în trei variante: de către Municipiul București sau o entitate desemnată de aceasta, în vederea realizării SACET (sistemul de termoficare centralizat); de către Ministerul Economiei sau de o entitate indicată de acesta, adică de o societate nou-creată, cu participarea PMB și a Ministerului Economiei (direct sau prin societățile subordonate), în vederea preluării activelor Elcen (și, eventual, și preluarea administrării rețelei de transport și distribuție de la Radet/Termoenergetica, pentru realizarea SACET.

 

Calea judiciară

Recuperarea creanței Elcen, deținută împotriva Radet, se va realiza pe cale judiciară. Administratorul Judiciar a procedat deja la formularea acțiunii în vederea angajării răspunderii PMB.

Se va proceda la ajustarea bazei de impozitare a TVA, astfel încât Elcen va recupera o sumă de circa 526 de milioane de lei, care va fi folosită ca sursă de finanțare a planului de reorganizare.

Comentarii