Electrica este afectată de măsurile luate de Guvern

Cererea scăzută de energie din piaţă dăunează afacerilor. Pandemia de Covid-19 afectează Electrica, prin cererea mai redusă de electricitate și prin măsurile cu impact ale Guvernului.

Share

Florin Budescu 0 comentarii

Actualizat: 29.04.2020 - 15:53

Anul trecut, compania a avut un rezultat net mai mic decât cel înregistrat în anul 2018, arată o analiză Tradeville, realizată pe baza rezultatelor financiare ale societății. Pe de o parte, la nivel european, cererea de electricitate a scăzut cu aproximativ 5%, pe fondul închiderilor masive de întreprinderi.

Aşadar, acum Electrica se află în situația de a-și menține activitatea la standardele normale, într-o piață cu o cerere deficitară de curent electric. Pe de altă parte, explică Tradeville, câteva dintre măsurile adoptate recent de Guvern le afectează furnizorilor de electricitate și de gaze naturale încasările și cash-flow-ul.

„Facturile la utilități vor fi amânate pentru IMM, ceea ce va avea efecte negative pentru cash flow-ul societății.” analiză Tradeville

Conform ordonanței militare nr. 4/2020, companiile din sectorul energetic nu vor mai putea să majoreze tarifele pentru electricitate sau pentru gaze naturale peste nivelurile de la data emiterii ordonanței, ci doar să le reducă, conform jocului de piaţă dintre cerere și ofertă.

„O altă schimbare este aceea că facturile la utilități vor fi amânate pentru întreprinderile mici și mijlocii, ceea ce va avea efecte negative pentru cash flow-ul societății, după cum atenționează și managementul grupului Electrica”, arată Tradeville.

Profitul Societății Electrica a scăzut cu 10,3% anul trecut, în ciuda creșterii de două cife a veniturilor (+11,9%, comparativ cu profitul din anul 2018), determinată de veniturile din distribuția și furnizarea energiei electrice, cât și din furnizarea de gaze naturale, care a înregistrat o creștere de 481%.

 

Cifre mai mici

Scăderea rezultatului net a fost vizibilă în toate cele patru trimestre de activitate economică. De fiecare dată, au fost înregistrate cifre mai mici față de perioadele similare din anul 2018. Un impact semnificativ asupra rezultatului financiar din anul 2019 l-au avut cheltuielile financiare, care s-au dublat, comparativ cu anul anterior.

În martie 2020, Electrica a propus spre distribuire dividende cu un randament de 7,3%, raportat la prețul de închidere din 6 aprilie 2020, din rezultatul înregistrat în anul 2019. Rata de alocare este de 100% din profit și va fi votată în AGA de mâine, 29 aprilie.

Comentarii