5.9 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăEconomieElcen: Proiectul PMB privind datoriile din termoficare e viabil

Elcen: Proiectul PMB privind datoriile din termoficare e viabil

„România liberă“ a publicat recent un interviu cu expertul în energie Tudor Popescu despre situaţia şi soluţiile de rezolvare a crizei datoriilor Elcen-Radet, aflată în prezent în procedură de insolvenţă. În acest context, Tudor Popescu a afirmat că “toţi şobolanii ăştia ai României au învăţat să intre în insolvenţă ca să nu plătească datoriile la stat. Ani de zile poţi rămâne în insolvenţă, până te plictiseşti tu să nu dai nimic statului”.

În replică, Elcen a făcut o serie de precizări: „Apreciem că afirmațiile domnului Tudor Popescu au un ton tendențios, agresiv, existând riscul dezinformării publicului larg prin transmiterea unor informații inexacte, neverificate și prezentate în mod parțial, deformat, ironic, fără prezentarea unei soluții clare, argumentate. (…) Realizarea serviciului public de termoficare în cadrul unui sistem integrat de alimentare centralizată cu energie termică reprezintă soluția viabilă pentru furnizarea în condiții de siguranță, calitate și eficiență economică a acestui serviciu către locuitorii Capitalei”, au declarat reprezentanții Electrocentrale Bucureşti (Elcen).

Centralele individuale, un risc permanent

„Față de o soluţie individuală de încălzire, sistemul centralizat are avantajul de a produce eficient energie termică şi energie electrică, prin cogenerare, la un preţ mult mai mic”, afirmă reprezentanții companiei. Aceștia au adăugat că “termoficarea centralizată nu prezintă riscuri pentru consumatorii finali – proprietarii de apartamente, pe când o centrală individuală pe gaze, de exemplu, reprezintă un risc permanent de explozie sau asfixiere“.

Din punct de vedere al poluării, CET-urile sunt obligate să respecte cu stricteţe cerinţele UE în privinţa emisiilor de gaze cu efect de seră, “pe când centralele individuale nu se supun unor astfel de constrângeri şi deci emisiile lor poluante nu sunt măsurate”, aminteşte Elcen.

Infringement

Comisia Europeană a deschis în mai 2018 procedura de infringement împotriva României pentru nerespectarea standardelor privind calitatea aerului – depăşirea valorilor-limită pentru particule în suspensie – PM10, în Bucureşti. Pe 14 iunie anul acesta a fost aprobat, în ședința Consiliului General al Municipiului București, Planul Integrat de Calitate a Aerului 2018-2022.

„Soluția propusă de KPMG“, arată Elcen, și anume „achiziția activelor de către PMB, prin Compania Municipală Energetica (CME), a fost analizată și agreată în cadrul adunării creditorilor și coordonată la nivel guvernamental“. CME ar fi fost înființată de PMB cu scopul echilibrării sistemului de producere și furnizare a energiei electrice și termice, având ca obiectiv „revitalizarea sistemului integrat de termoficare din Capitală“.

Totul – prin preluarea și operarea activelor Elcen și „demararea acțiunilor de atragere de fonduri structurale nerambursabile disponibile prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020 și/sau finanțări rambursabile bancare”. În interviu, Tudor Popescu afirmase că Primăria Capitalei doreşte să restituie prin dezangajare alocarea de la POIM, deoarece “le e frică să le cheltuiască, pentru că ştiu că au degetele lipicioase şi ajung la puşcărie”.

Noua entitate de termoficare, sub managementul PMB

Conform Electrocentrale Bucureşti, “noua entitate va reuni producătorul (n.n.: Elcen) și distribuitorul (n.n.: Radet) sub conducerea unică a PMB, prin includerea acestor servicii, în condițiile în care directivele UE impun obligativitatea creșterii eficienței energetice”.

Electrocentrale Bucureşti informează că “în cadrul procedurii de insolvență, s-a realizat o evaluare a activelor Elcen”, care “a arătat faptul că plata creanțelor se va face într-un procent foarte mare, în principiu 100%. Rata de recuperare va fi identică pentru toți creditorii chirografari, prin planul de reorganizare”.

Ulterior, în urma unor negocieri, nivelul de recuperare va depinde de structura de finanțare pe care PMB și CME o vor putea accesa. Activele Elcen au fost evaluate în cadrul procedurii de insolvență de către Veridio SRL. Potrivit planului de reorganizare depus, Elcen va vinde toate activele și pasivele la nivelul valorii activelor, adică o parte din creanțe.

Aceasta pentru că, potrivit legii, creanțele bugetare către ANAF nu pot fi transferate. Vor fi însă transferate creanțele comerciale către furnizorii de gaz, bănci, creanțele chirografare etc. Planurile de reorganizare corelate ale RADET și ELCEN vor trata inclusiv problema datoriilor istorice și ale penalităților, potrivit legii.

Pentru ca reorganizarea să se poată realiza, este nevoie ca toate părțile implicate, creditori și acționari, să înțeleagă mecanismul și să îl aprobe. Varianta anterioară, ce prevedea cumpărarea de către Primărie, de la Ministerul Energiei, a acțiunilor Elcen, apoi preluarea acestuia prin absorbție de către Radet, “cere mai mult timp decât avem la dispoziție”.

Elcen vrea să acceseze fonduri europene

Sistemul centralizat de termoficare din București a fost pus în funcțiune în anii 1960-1970, aminteşte compania, explicând că centralele de cogenerare și conductele de termoficare au o vechime de zeci de ani. De aceea se impune modernizarea sistemului actual, în vederea revitalizării acestuia și a respectării elementelor de bază ale politicii energetice a UE.

„În ceea ce privește accesarea fondurilor europene în scopul eficientizării sistemului integrat de alimentare cu energie termică a Capitalei, menționăm că se află în proces de finalizare documentația necesară depunerii proiectului la Comisia Europeană”, informează Electrocentrale Bucureşti. Numărul angajaților Elcen este de aproximativ 1.800, explică entitatea, nu 3.500, cum a afirmat pentru RL, în interviul pomenit anterior, expertul în energie Tudor Popescu.

„România liberă“ a furnizat de mai multe ori date privind pierderile imense din sistemul în cauză, explicând care sunt motivele acestor pierderi şi prezentând soluţiile aflate în vizorul specialiştilor în termoficare.

Cele mai citite

150 de tineri pot face internship la Guvern

Programul Oficial de Internship al Guvernului României va continua și în acest an, 150 de stagiari având șansa de a activa în instituțiile administrației...

O femeie din Republica Moldova și soțul ei rus au fost uciși în atacul de la Moscova

O femeie originară din Republica Moldova a fost ucisă în atacul terorist care s-a produs la Moscova în seara de 22 martie 2024. Confirmarea acestui...

Poșta română a aprobat o creştere a fondului de salarii cu aproximativ 105 milioane lei

Consiliul de Administraţie al Companiei Naţionale „Poşta Română” a aprobat, luni, o creştere a fondului de salarii la nivelul maxim prevăzut de lege, respectiv...
Ultima oră
Pe aceeași temă