8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăEconomieElcen: Primăria Municipiului București și Termoenergetica repetă practicile falimentare ale RADET

Elcen: Primăria Municipiului București și Termoenergetica repetă practicile falimentare ale RADET

Elcen acuză PMB și Termoenergetica de scadențe depășite, penalități, datorii care se rostogolesc, insolvența fiind iminentă.  
 
,,ÎN DOAR CÂTEVA LUNI de la preluarea operării rețelei de termoficare din București, TERMOENERGETICA a acumulat datorii în cuantum de 398 milioane lei față de ELCEN. Nu au fost achitate facturile aferente lunilor ianuarie, februarie și martie 2020. Se înregistrează scadențe depășite și se percep penalități conform legii. Primăria Municipiului București înregistrează restanțe la plata subvenției pentru perioada noiembrie 2019 – februarie 2020 în valoare de 538 milioane lei.
TERMOENERGETICA ÎNTRUNEȘTE CONDIȚIILE DE INTRARE ÎN INSOLVENȚĂ  DIN CAUZA ACUMULARII DE DATORII RESTANTE ÎNREGISTRATE FAȚĂ DE ELCEN. ” anunță Elcen.

Comunicatul integral:

·      88.290.800 lei reprezintă creanță neachitată aferentă lunii ianuarie 2020, cu o depășire a scadenței de 60 de zile,la care se adaugă și penalități de întârziere, conform prevederilor contractuale.
·      158.122.675 lei reprezintă creanță neachitată aferentă lunii februarie 2020, cu o depășire a scadenței de 31 de zile, la care se adaugă și penalități de întârziere, conform prevederilor contractuale.
·      151.716.669 lei este valoarea facturii aferente lunii martie 2020, cu scadență depășită în data de 29 aprilie.
RADET Bucureşti a intrat în procedura de faliment, generând datorii curente de aproximativ 300 milioane lei, înregistrate de Regie faţă de ELCEN ca urmare a pierderilor financiare şi tehnologice aferente perioadei de insolvenţă 2016-2019 şi plătibile, conform legislaţiei în vigoare, de către PMB, instituţia ce a înfiinţat şi coordonat RADET. Aceste datorii curente se adaugă datoriilor RADET București înregistrate față de ELCEN în valoare de 3,7 mld. lei, înscrise în tabelul definitiv de creanțe,  pentru care s-a solicitat în instanță atragerea răspunderii Municipiului București.
Menționăm că PMB înregistrează subvenție restantă aferentă lunii noiembrie 2019 în valoare de  86.927.406 lei.
De asemenea, aprox. 450 milioane lei este valoarea subvențiilor neachitate de PMB pentru asigurarea serviciului public de alimentare cu energie termică pentru lunile decembrie 2019, respectiv ianuarie și februarie 2020.   
 
În aceste condiții, este afectat echilibrul financiar al ELCEN, iar producerea energiei termice necesare pentru alimentarea cu agent termic a locuitorilor bucureșteni se realizează în siguranță atât timp cât plata pentru furnizarea acestui serviciu vital este asigurată. Practicile falimentare, precum și lipsa de interes pentru termoficarea din București afectează grav asigurarea continuității serviciului public de alimentare cu energie termică a capitalei.
ELCEN a formulat deja acțiuni în instanță pentru recuperarea creanțelor. De asemenea, având în vedere faptul că există riscul major să se repete situația ELCEN-RADET și în ceea ce privește relația contractuală ELCEN-TERMOENERGETICA ca urmare a creșterii datoriilor restante – cu riscul compromiterii reorganizării ELCEN și, implicit, a sistemului de termoficare din capitală – ELCEN are obligația de a lua în calcul toate opțiunile legale pentru recuperarea acestor datorii, inclusiv posibilitatea formulării unei cereri pentru deschiderea procedurii de insolvență a Termoenergetica, în conformitate cu prevederile Legii 85/2014.
Potrivit legii 325/2006 privind serviciul public de alimentare cu energie termică, Municipiul București, în calitate de unitate administrativ teritorială, are în responsabilitate asigurarea continuității și siguranței serviciului public de furnizare a energiei termice. Această obligație  include și asigurarea și achitarea fondurilor necesare acoperirii integrale și la timp a tuturor costurilor stabilite de legiuitor în sarcina sa, respectiv virarea subvenției pentru acoperirea diferenței dintre prețul de producere, transport, distribuție și furnizare a energiei termice livrate populației și prețul local al energiei termice facturate populației, potrivit O.G. 36/2006.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă