Elcen cere atragerea răspunderii patrimoniale a Primăriei Bucureşti la datoriile Radet

Sierra Quadrant, administratorul judiciar al ELCEN, a anunţat, vineri, că la Tribunalul Bucuresti a fost înregistrată cererea de atragere a răspunderii patrimoniale a Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB).

Share

Florin Budescu 0 comentarii

Actualizat: 05.10.2019 - 01:16

Prin aceasta, administratorul Elcen solicită ca instanţa să dispună obligarea PMB la plata creanţei RADET către ELCEN în cuantum de 3,83 miliarde de lei, conform tabelului definitiv al creanţelor.

”În acest context, reamintim faptul că PMB avea posibilitatea de a achita doar 1,1 miliarde de lei (suma rezultată în urma raportului de reevaluare a creanţei, întocmit de un evaluator independent), adică la valoarea de piaţa a creanţei estimată în cazul vânzării forţate către un potenţial cumpărator”, se arată în comunicat.

Administratorul consideră că PMB este principalul vinovat atât pentru situaţia RADET, cât şi pentru sumele restante acumulate de aceasta.

"Doamna Gabriela Firea a avut şansa de a intra în istorie. Dacă ar fi avut cel mai mic interes pentru cetăţeni şi pentru Capitală, putea rezolva încă de anul trecut problema termoficării în Bucureşti. A avut la dispoziţie multiple variante, însă a ales să nu facă nimic. Chiar dacă în mandatul doamnei Firea s-au acumulat doar o parte din datoriile totale ale RADET, întrucât a ales să cheltuiască banii bucureştenilor pe vouchere, vacanţe şi reclame la companiile de stat, cu siguranţă în acest mandat a definitivat distrugerea RADET şi periclitarea situaţiei economice a ELCEN", a spus Ovidiu Neacşu, partener fondator Sierra Quadrant, conform News.ro.

Decizia vine în contextul în care RADET a fost înfiinţată de PMB, fiind o regie autonomă de interes local, cu personalitate juridică, sub autoritatea Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Totodată, preţul de vânzare al energiei termice către populaţie este stabilit de PMB, iar subvenţia pentru agentul termic este asumată tot de primărie.

”PMB nu a plătit subvenţiile către RADET, fapt ce a condus la acumularea de datorii ale RADET faţă de ELCEN, compania care produce agentul termic şi îl livrează către RADET. Prin neplata subvenţiei, situaţia financiară a RADET şi, implicit, stabilitatea economică generală a companiei, au fost afectate substanţial, până la intrarea în insolvenţă şi pronunţarea falimentului de către instanţă”, se arată în comunicat.

Comentarii