Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Egiptul, rampa de intrare a României pe piața Orientului Mijlociu

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 01.03.2019 - 12:20

Timp de două zile, între 27 și 28 februarie, ministrul pentru mediul de afaceri, comerț și antreprenoriat Ștefan Radu Oprea s-a aflat într-o vizită oficială la Cairo, capitala Egiptului, împreună cu o delegație compusă din reprezentanți ai mai multor companii românești importante.

Oficialul roman s-a întâlnit cu omologul său egiptean Amr Adel Nassar, ministrul comerțului și industriei. În contextul în care Egiptul este cea mai importantă piață pentru exporturile românești din Africa și din Orientul Mijlociu, cei doi oficiali au convenit să acceseze, prin intermediul celuilalt, piețele regionale din care fac parte - încât, în cuvintele ministrului Oprea, ” România să funcționeze ca o rampă pentru piața UE, iar Egiptul, ca o rampă pentru piețele Orientului Mijlociu și Africii de Nord.”

Miniștrii au mai discutat despre începerea unor proiecte joint-venture între companii de textile, echipamente electrice, mobilă sau utilaje agricole.

 

Participarea companiilor din România la proiecte de infrastructură precum construirea de centrale electrice, rețele de transport, distribuție a energiei și echipamente pentru industria extractive a construit și tema întâlnirii dintre Ștefan Radu Oprea și Mohamed Shaker El-Markabi, ministrul egiptean al energiei și electricității.

Chiar mai fructuoasă s-a dovedit întâlnirea cu Abdel Moneam Al Tarras, președintele consiliului de administrație al Organizației Arabe pentru Industrializare („Arab Organization for Industrialization ” - AOI), o entitate industrială datând din 1975, care e prezidată de președintele Egiptului și condusă de un comitet format din ministri ai sectoarelor strategice (Apărării, Finanțelor, Comerțului și Industriei). AOI, care are buget propriu, independent de cel de stat, activează atât în sectorul militar, cât și în cel civil - și răspunde de proiecte gigant, precum construcția noii capitale a Egiptului și a încă 12 orașe industriale pe coasta Mării Mediterane.

 

Părțile au stabilit ca domenii de cooperare producția de anvelope, de pompe de petrol și stații, de vagoane de cale ferată, de ascensoare electrice, de echipamente medicale etc. Pentru primele trei sectoare, ministrul Oprea a propus trecerea la discuții la nivel de specialiști.

Joi, Ștefan Radu Oprea s-a întâlnit cu Mohamed El-Assar, ministrul egiptean al producției militare, cu care a discutat despre cooperarea în domeniul producției de echipamente din domeniul apărării, și cu Tarek El Molla, ministrul egiptean al petrolului și resurselor minerale.

Cooperarea celor două state în domeniul industriei extractive are o tradiție de cel puțin 50 de ani, răstimp în care România a trimis specialiști și echipamente în Egipt. Și acum cele două părți au convenit asupra unor proiecte industriale precum extracția țițeiului greu, furnizarea de echipamente, transportul și distribuția de gaze naturale.

 

Comentarii

loading...