19.4 C
Bucharest
Thursday, 28 September 2023
HomeEconomieEconomie internaționalUn economist american de top dă alarma de recesiune

Un economist american de top dă alarma de recesiune

Deși Statele Unite spun că au luat toate măsurile pentru a evita recesiunea economică prevestită de experți internațional.

,,Investitorii care speră că războiul Rezervei Federale împotriva inflației nu va afecta economia SUA vor fi profund dezamăgiți, a avertizat David Rosenberg.

„Prețurile piețelor sunt într-o „aterizare lentă”? Vor primi vreodată o mare surpriză”, a scris, pe Twitter, veteranul economist.

„Cineva a strigat lup, iar lupul a apărut la sfârșitul poveștii”, a adăugat Rosenberg, sugerând că experții care au sunat alarma de recesiune de luni de zile se vor dovedi în cele din urmă că au dreptate.

Președintele Rosenberg Research și fost economist șef nord-american la Merrill Lynch a atașat două diagrame pentru a-și susține predicția pesimistă.
Primul a fost indicele lider săptămânal FIBER, o colecție de indicatori care tinde să conducă ciclul inflației cu câteva luni. Acesta a ajuns la cel mai scăzut nivel de la prăbușirea pandemiei de la începutul anului 2020, sugerând că amenințarea inflaționară a dispărut și economia a încetinit brusc.

Cel de-al doilea grafic a arătat că riscul de recesiune bazat pe spread-urile de trezorerie pe termen scurt este de aproximativ 100% – mai mare decât în timpul bulelor imobiliare și la cel mai înalt nivel din anii 1980.

Rosenberg susținut că inflația este istorie, Fed se bazează pe date eronate și învechite, iar S&P 500 semnalează o scădere iminentă. El a descris, de asemenea, economia SUA ca un „decedat care se lasă condus” și a declarat că recesiunea este deja aici.

Temerile de recesiune au crescut în ultimul an, deoarece Fed a majorat ratele dobânzilor de la aproape zero la 5% ca răspuns la inflația istorică. Ratele mai mari tind să încetinească ritmul creșterii prețurilor, deoarece încurajează economisirea peste cheltuieli și fac împrumutul mai scump. Cu toate acestea, ele pot, de asemenea, eroda cererea în zone mari ale economiei.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la Realitatea TV, Aleph TV și B1 TV. În presa online am lucrat la Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic. Sunt doctorandă în Științele Comunicării la SNSPA, iar tema mea de cercetare este despre criza alimentară.
Cele mai citite

Bogdan Despescu, chestor general de poliție: “Activitatea Agenției Naționale Antidrog va fi regândită”

Bogdan Despescu, chestor general de poliție, a susținut astăzi, 27 septembrie 2023, o conferință de presă în care a vorbit despre măsurile dispuse de...

Creierul nostru are o altă vârstă decât cea biologică

 Există unele semne care pot sugera dacă creierul tău ar putea avea o vârstă diferită față de cea biologică. Un studiu de la...

Microbuz şcolar, implicat într-un accident rutier la Cluj! O polițistă a fost rănită

Inspectoratul Județean  Cluj anunţă că, în jurul orei 12.20, pe strada Memorandumului din municipiul Cluj-Napoca s-a produs un accident rutier în care a...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies