5 C
București
vineri, 21 ianuarie 2022
AcasăEconomieEconomie internaționalRedresarea economică, amenințată de creșterea globală a prețului gazelor

Redresarea economică, amenințată de creșterea globală a prețului gazelor

Costurile au ajuns la un nivel record în toată lumea

Explozia prețului gazelor se resimte pe tot globul, iar redresarea economică de după criza epidemiologică este pusă sub amenințare. Costurile sunt deja la un nivel record și se așteaptă o creștere și mai mare.

Populația se confruntă cu o creștere istorică a prețului gazelor, motiv pentru care redresarea economică este din ce în ce mai dificilă. Costul combustibilului a atins deja la recorduri sezoniere în majoritatea piețelor majore și este foarte probabil să crească în continuare, amenințând cu recuperarea după pandemia Covid-19.

Potrivit unei analize realizată de Bloomberg, iarna ce urmează va fi o lecție greu de suportat pentru cetățenii care se vor confrunta cu facturi usturătoare la gaz.

Prețurile devin inaccesibile

Prețurile inaccesibile ar putea contrasta cheltuielile gospodăriilor și își pot eroda salariile prin inflație, oferindu-le bancherilor centrali niște alegeri politice dificile. Și mai rău, deficitul real de aprovizionare ar putea face să nu funcționeze o parte din industrie sau chiar să declanșeze întreruperi în țările în curs de dezvoltare, provocând în special tulburări sociale.

Costurile energiei au ajuns la cel mai mare nivel de până acum, continuând să crească și mai mult, în timp ce recuperarea cererii din cele mai grave blocaje Covid-19 se ciocnește cu constrângerile de aprovizionare.

Prețul gazelor a suferit o creștere semnificativă încă de la începutul verii în emisfera nordică, moment în care a devenit din ce în ce mai clar că nu există suficientă aprovizionare în Europa pentru a permite reumplerea obișnuită a siturilor de depozitare epuizate în timpul iernii.

Rusia a limitat exporturile de gaze

Rusia, cel mai mare furnizor de gaz al Europei, a limitat exporturile din diverse motive, inclusiv cererea internă ridicată, întreruperile producției și un acord pentru tranzitarea mai puțin a combustibilului prin Ucraina.

Astfel, prețul gazului în Europa l-a depășit pe cel al petrolului, însă problema nu este cuprinsă doar în regiune. În același timp, competitorii din China fac tot posibilul pentru a găsi o modalitate să concureze cu Europa. Astfel, chinezii apelează la transporturile de gaze naturale lichefiate pe mare, motiv pentru care costul livrărilor va fi unul mai mare. Francesco Starace, CEO-ul companiei de utilități italiene Enel SpA, a declarat pentru presa internațională că „prețurile ridicate sunt astăzi o problemă pentru Europa, dar și pentru Asia.”

Piața gazelor naturale lichefiate (GNL) face legătura între Europa, SUA și Asia iar prețurile ridicate de acolo se alimentează pe piața internă americană stimulând exporturi mai mari de combustibil super-refrigerat. Prețul gazelor naturale din New York a crescut cu 80% în acest an, fiind înregistrată cea mai mare creștere din anul 2018. Cu toate acestea, sunt încă mult mai mici decât pe celelalte piețe globale importante, susțin analiștii.

Iarna va aduce probleme de adecvare la stocarea gazelor.

Nina Fahy, analist de gaze naturale la Energy Aspects Ltd. din New York, a precizat că atât piața americană, cât și cea europeană „se află într-un loc similar în direcția sezonului de încălzire”. Aceasta a avertizat că în situația în care iarna ce vine va înregistra temperaturi foarte scăzute, vor putea exista probleme de adecvare la stocarea gazelor.

Problema gazelor devine din ce în ce mai resimțită în mai multe domenii de activitate din întreaga lume. Tereos SCA, cel mai mare producător de zahăr din Franța, a avertizat luna trecută că prețul combustibilului afectează procesarea zahărului în Europa, crescând costurile de producție „enorm”, potrivit unei copii a unui e-mail trimis clienților și analizat de Bloomberg News.

De asemenea, China, cel mai mare importator de gaze din lume, se confruntă cu efectele negative ale creșterii costurilor. Fabricile de ceramică au fost nevoite să reducă producția din cauza prețurilor ridicate din provinciile Guangdong și Jiangxi. Cele mai afectate rămân țările sărace, precum Bangladesh, care nu își pot permite să achiziționeze suficiente surse de energie pentru a-și menține economiile. Din cauza potențialului redus de putere, unele sisteme de irigații vor fi folosite doar pe timp de noapte.

Criza gazelor s-a extins în mai multe domenii

Criza gazelor naturale s-ar putea răzpândi și în domeniile politic și macroeconomice. Analiștii de la Eurasia Group au transmis printr-un comunicat că „în multe economii de piață emergente, chiar și ușoare creșteri ale prețurilor cu amănuntul la combustibil sau la energie pot duce la dificultăți economice și tulburări publice”.

Guvernul din Pakistan a fost supus unor presiuni uriașe pentru achiziționarea celor mai scumpe transporturi de GNL, de când țara a început să importe combustibil în anul 2015. În ceea ce privește opinia publică la nivel mondial, șeful consultantului cu sediul la Paris, Engie EnergyScan, Julien Hoarau, a susținut că momentan populația nu se concentrează anume pe creșterea prețului la energie, însă în curând se așteaptă o reacție în lanț, fiecare arătându-și nemulțumirea.

Ba mai mult, analiștii sunt de părere că în ritmul actual, iarna ce vine va aduce în casele oamenilor facturi uriașe, cu prețuri inaccesibile.

Anca Stratulat
Stratulat Anca-Elena scrie în presă din anul 2020. Este studentă la Academia de Studii Economice din București. A scris în perioada 2020-2021 pentru Intact Media Group.
Cele mai citite

Lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat, actualizată

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, în şedinţa de astăzi, hotărârea nr. 5 privind actualizarea listei ţărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat, lista...

Sebastian Burduja, propunere legislativă după greva STB. Îi privește pe liderii de sindicat

Deputatul PNL Sebastian Burduja a anunţat, în contextul protestului spontan de la STB, depunerea unei propuneri legislative care prevede că liderii de sindicat nu...
00:01:49

Serbia abandonează proiectul de litiu Rio Tinto de 2,4 miliarde de dolari

Serbia abandonează proiectul de litiu Rio Tinto, după ce și-a revocat licențele de explorare a litiului din cauza problemelor de mediu. Proiectul era evaluat...
Ultima oră
Pe aceeași temă