7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăEconomieEconomie internaționalOmicron amenință să lovească economia mondială și să crească inflația

Omicron amenință să lovească economia mondială și să crească inflația

Varainta Omicron a coronavirusului amenință creșterea economică și, în schimb, încurajază inflația, susțin economiștii. În plus, lumea tocmai a primit un memento brutal că drumul virusului de la pandemie la epidemie nu va fi lin.

Un sentiment de groază a lovit o mare parte din lume, la mai puțin de un an de la descoperirea vaccinului anti Covid-19. Variant Omicron a coronavirusului ar putea fi rezistentă la protecția obținută în fața virusului prin vaccine sau infectarea cu Covid-19. Astfel, Organizația Mondială a Sănătății a declarat că Omicron prezintă un risc global „foarte mare”.

Totodată, șeful Moderna a avertizat că vaccinurile existente s-ar putea să nu fie la fel de eficiente în lupta împotriva noii variante care pare să fi suferit mutații puternice. Confruntați cu perspectiva îngrozitoare a și mai multor blocaje, granițe închise și consumatori nervoși, investitorii au reacționat vânzând acțiuni la companiile aeriene și lanțurile hoteliere. Prețul petrolului a scăzut cu aproximativ 10 dolari pe baril, genul de scădere asociată adesea cu o recesiune care se profilează.

Amenințarea unui val de îmbolnăviri care se răspândește de la o țară la alta planează din nou peste economia mondială, amplificând trei pericole existente, notează The Economist.

Principalul pericol constă în restricțiile mai stricte care vor afecta creșterea economică. Imediat după descoperirea noii tulpini Omicron, țările au început să blocheze călătorii din Africa de Sud, unde a fost identificată pentru prima dată. Israelul și Japonia și-au închis complet granițele. Marea Britanie a impus noi cerințe de carantină.

Omicron a pus capăt brusc unei epoci libere a călătoriilor globale și a arătat că granițele se închid mult mai repede decât se deschid. În plus, Europa a oprit multe activități interne chiar înainte de sosirea variantei Omicron, pentru a lupta împotriva infecțiilor în creștere din cauza tulpinii Delta. Italia îi ține pe cei nevaccinati în afara restaurantelor de interior, Portugalia cere chiar și celor care sunt vaccinați să aibă un test negativ pentru a intra într-un bar, iar Austria este în plină izolare. Recuperarea mult așteptată a uriașelor industrii de servicii, de la ospitalitate la conferințe, tocmai a fost amânată.

O economie dezechilibrată alimentează al doilea pericol, acela că varianta ar putea ridica o inflație deja ridicată, potrivit sursei citate. Acest risc este cel mai mare în America, unde stimulul fiscal excesiv al președintelui Joe Biden a supraîncălzit economia și prețurile de consum au crescut cu 6,2% în octombrie față de anul precedent, cel mai mare nivel din ultimele trei decenii. Dar inflația este, de asemenea, neplăcută de mare și la nivel global, ajungând la 5,3%, potrivit datelor Bloomberg.

În plus, specialiștii consider că există riscul ca Omicron să adâncească inflația. Pentru ca inflația generală să scadă, consumatorii trebuie să-și transfere cheltuielile înapoi către servicii precum turismul și mesele în oraș. Omicron poate întârzia acest lucru. Varianta africană ar putea declanșa, de asemenea, mai multe blocări în noduri cheie de producție, cum ar fi Vietnam și Malaezia, agravând problemele de aprovizionare. Iar muncitorii prudenți pot amâna revenirea în câmpul muncii, mărind salariile.

Pericolul final este cel mai puțin bine apreciat: o încetinire în China, a doua cea mai mare economie din lume. Conform analiștilor, nu cu mult timp în urmă China a fost un exemplu strălucitor de rezistență economică împotriva pandemiei. Dar astăzi se confruntă cu o criză a datoriilor în vasta sa industrie imobiliară, campanii ideologice împotriva afacerilor private și o politică nesustenabilă „zero-covid” care ține țara izolată și o supune blocajelor locale draconice ori de câte ori apar cazuri. Chiar dacă guvernul ia în considerare stimularea economiei, creșterea a scăzut la aproximativ 5%. Cu excepția șocului scurt de când a început pandemia, acesta este cel mai scăzut nivel din ultimii 30 de ani.

Dacă Omicron se dovedește a fi mai transmisibil decât varianta anterioară Delta, aceasta va îngreuna strategia Chinei. Întrucât această tulpină călătorește mai ușor, China va trebui să scadă și mai mult cu fiecare focar pentru a o eradica, dăunând creșterii economice și perturbând lanțurile de aprovizionare. Omicron poate, de asemenea, să facă ieșirea Chinei din politica sa zero-covid și mai dificilă, deoarece valul de infecții care va rezulta în mod inevitabil ar putea fi mai mare, punând presiune asupra economiei și sistemului de sănătate.

Totuși, lumea nu va vedea o reluare a primăverii anului 2020, cu scăderi uluitoare ale PIB-ului. Oamenii, firmele și guvernele s-au adaptat la virus, ceea ce înseamnă că legătura dintre PIB și restricțiile privind circulația și comportamentul este o treime din ceea ce a fost, spune Goldman Sachs. Unii producători de vaccinuri se așteaptă ca date noi să arate că vaccinurile de astăzi vor preveni în continuare cele mai grave cazuri de boală. Și, dacă trebuie, firmele și guvernele vor putea lansa noi vaccinuri și medicamente în câteva luni în 2022.

Adelina Toader
Adelina Toader
Adelina este Redactorul Șef al Ziarului România Liberă din iunie 2021. Adelina are o experiență de peste 8 ani în presa scrisă. Și-a început cariera jurnalistică în grupul de presă Bursa avansând de la poziția de redactor până la cea de Managing Editor. Adelina a scris atât pe domeniul economic, cât și politic- extern. În ultimii ani, Adelina a realizat interviuri cu miniștrii, ambasadori precum și cu antreprenori din diferite domenii.
Cele mai citite

Real Madrid își continuă drumul către titlul cu numărul 15 în Liga Campionilor. Va întâlni pe Bayern Munchen în semifinale

Real Madrid s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Manchester City cu scorul de 4-3, la loviturile de...

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă