1.4 C
București
duminică, 16 ianuarie 2022
AcasăEconomieEconomie internaționalFrancul elvețian bate noi recorduri

Francul elvețian bate noi recorduri

Francul elvețian are cea mai mare creștere din ultimii ani, potrivit Reuters.

Banca Națională Elvețiană nu mai stă în calea aprecierii francului, potrivit datelor publicate luni, astfel că francul a urcat la cel mai mare nivel față de euro, din ultimii șase ani.

Luni, francul a urcat la 1,0426 față de euro – cel mai ridicat nivel din iulie 2015 – alimentat de apariția unei noi variante COVID-19, de inflația scăzută și de slăbiciunea monedei euro.

Ultima dată când euro și francul elvețian au fost la aceeași paritate a fost în ianuarie 2015.

Inflaţia elveţiană de 1,2% se încadrează în definiţia BNS de stabilitate a preţurilor şi reduce necesitatea de a acţiona.

„Politica pe termen lung a SNB rămâne în vigoare: combaterea unei supraevaluări puternice a francului elveţian. Întrebarea este, însă, ce înseamnă o supraevaluare puternică”, a declarat economistul UBS Alessandro Bee.

Cursul BNR din 29 noiembrie

BNR a cotat azi francul elveţian cu 4,7366 lei/unitate, în zona maximului istoric, atins pe 26 noiembrie, la 4,7398 lei/unitate. Francul a urcat constant în cursul lunii noiembrie, de la 4,6886 lei la data de 3 noiembrie.

Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la presa online: Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Aleph TV, B1 TV și din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Yahoo oferă flexibilitate angajaților: Muncă remote de oriunde din Japonia și zborurile plătite

Yahoo Japan își dublează munca la distanță, spunând celor 8.000 de angajați ai săi că își pot face treaba de oriunde în țara din...

Pe ce și-au cheltuit românii banii anul trecut? Studiu Revolut

Cheltuielile alocate călătoriilor au depășit nivelul înregistrat în 2019, iar shopping-ul în magazine și-a revenit ușor, arată datele Revolut. Pe parcursul anului 2021, românii au...
00:01:36

Prințul Harry contestă decizia guvernului Britanic privind securitatea familiei sale

Prințul Harry al Marii Britanii contestă decizia guvernului conform căreia nu ar trebui să primească protecție din partea poliției atunci când se află pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă