9.8 C
București
sâmbătă, 16 octombrie 2021

Economia Turciei a înregistrat cel mai înalt nivel din ultimii 22 de ani

Cifrele arată o redresare după criza eăidemiologică

Turcia se bucură de cea mai mare creștere economică din ultimii 22 de ani. Economia țării a înregistrat în trimestrul al doilea din 2021 un avans anual de 21,7%. Ba mai mult, noile date arată o redresare în urma crizei cauzate de pandemia de coronavirus.

Banca americană JPMorgan a anunţat că a revizuit prognoza privind creşterea PIB-ului Turciei în 2021 la 8,4%, de la 6,8%. Ba mai mult, previziunile pentru anul următor rămân la fel de pozitive. De asemenea, Goldamn, un alt grup bancar de renume, a crescut estimarea pentru acest an de la 7,5% la 9,5%. În trimestrul doi din 2021, economia Turciei a urcat cu 0,9% în comparație cu lunile trecute.

„Per ansamblu, economia Turciei poate înregistra un ritm mai rapid de creştere decât am previzionat, fără o deteriorare a balanţei de plăţi externe, deoarece majorarea cererii externe sprijină evoluţia economiei”, apreciază analiştii de la Goldman.

Guvernul Turciei se așteaptă la o expansiune spre final de an de 5,8%. Pe de altă parte, ministrul de Finanţe, Lutfi Elvan, rămâne ceva mai pozitiv și apreciază că avansul economiei ar putea ajunge la 8%.

În urma datelor furnizate de analiștii economici, Turcia ar putea avea cea mai mare creștere economică față de țările din grupul G20. Banca Centrală a Turciei a menţinut rata dobânzii la 19%, pentru a cincea lună consecutiv. Acest lucru vine după ce rata inflaţiei a accelerat în iulie la 18,95%.

Ultima oră
Pe aceeași temă