11.3 C
București
miercuri, 20 octombrie 2021

Confruntarea pentru controlul pieței crypto de 2 trilioane de dolari se intensifică

Investitorii sunt zbuciumați de volatilitatea din piața crypto, pe măsură ce SUA și China, cele mai mari două economii ale lumii, încearcă să controleze piața monedelor digitale.

China a zguduit piețele financiare săptămâna trecută, anunțând că toate tranzacțiile legate de criptomonede vor fi considerate ilegale. Decizia este la polul față de cea a guvernului din El Salvador, care a adoptat Bitcoin ca mijloc legal de plată în acest an. În SUA, unde tranzacționarea crypto este permisă, dar autoritățile de reglementare analizează cu atenție mișcările din piață, unii văd o oportunitate în reprimarea în adâncime a Chinei.

Analiștii susțin că mișcările guvernelor fac parte dintr-o bătălie multidisciplinară pentru a controla piața crypto, iar înțelegerea numeroaselor dimensiuni ale acesteia  va fi esențială pentru milioane de investitori care speră să profite de nebunia monedelor digitale. Conform specialiștilor, lupta urmează să reverbereze prin sistemul financiar global, unde în fiecare zi apar știri despre produse precum fonduri Bitcoin tranzacționate la bursă, denumite în mod bizar tokenuri digitale și active NFT. Ultra-bogații sunt, de asemenea, implicați, iar instituțiile financiare principale adoptă monede digitale.

În ansamblu, lupta va influența, de asemenea, discuțiile socio-culturale despre orice, de la schimbările climatice la inegalitate, de la comerț până la monedele fiduciare. Ce vor face cele mai mari două economii ale lumii – SUA și China – în efortul lor de supraveghere a pieței va avea probabil cel mai mare impact, consider analiștii.

„Crypto a devenit prea mare pentru a fi ignorat”, consideră Matt Hougan, director de investiții la Bitwise Asset Management, adăugând: „Astăzi este o industrie de 2 trilioane de dolari și fiecare bancă majoră de pe Wall Street îi ajută pe investitori să câștige expunere la aceasta, iar acum trebuie să se ocupe de ea”.

Anunțul Chinei de a interzice tranzacțiile crypto este ecoul unor excluderi mai puțin definitive care datează din 2013 și care au reprimat ofertele inițiale de monede, schimburile de crypto și minarea de criptomonede – în care devenise lider mondial.

În schimb, guvernul chinez își propune să dezvolte propria sa criptomonedă. Este una dintre cele 81 de națiuni care explorează crearea propriei monede digitale. Populația de 1,4 miliarde din China va deveni probabil un avantaj atunci când va începe lansarea yuanului digital la scară globală la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing din 2022 – o perspectivă care i-a determinat pe unii politicieni americani să propună ca sportivilor americani să li se interzică folosirea monedei electronice în timp ce sunt acolo.

„Pentru China, cred că este destul de clar că vor să promoveze yuanul digital și că pur și simplu se ocupă de concurență”, a declarat Nicolas Christin, profesor asociat la Universitatea Carnegie Mellon.

Guvernele reprimă crypto din două motive, spune Hougan de Bitwise. Vor să limiteze minarea de criptomonede – procesul de calcul ce are un consum mare de energie implicat în crearea monedei digitale și verificarea tranzacțiilor. Și în al doilea rând, vor să poată monitoriza tranzacțiile valutare și să anuleze orice provocare a monedelor lor digitale autohtone.

În SUA, strategia de reglementare a guvernului a fost diferită. Abordarea vizează încercarea de a evita problemele, potrivit lui Christin de la Universitatea Carnegie Mellon. De exemplu, piețele financiare au menținut în mod istoric bariere ridicate de intrare pentru anumite tipuri de tranzacții, dar nu există astfel de controale stricte pentru tranzacțiile cu criptomonede. Acest lucru lasă ușa deschisă investitorilor neexperimentați să ia poziții care ar putea duce la pierderi financiare potențial catastrofale.

„Acum, desigur, există o linie de gândire că oamenii ar trebui să poată face orice vor – la urma urmei, sunt banii lor”, a spus Christin, adăugând: „Însă întrebarea este dacă o mulțime de persoane care se angajează pe aceste piețe sunt de fapt apte pentru a judeca rațional riscurile, spre deosebire de angajarea într-un comportament asemănător jocurilor de noroc”.

Gary Gensler, președintele Comisiei pentru valori mobiliare și bursă, care a numit crypto „Vestul sălbatic”, semnalează un regim robust de supraveghere a industriei. Programul de împrumut planificat al Coinbase Global Inc., care ar fi permis utilizatorilor să câștige 4% împrumutându-și jetoanele, a fost un punct de aprindere în creșterea tensiunilor dintre autoritatea de reglementare și industrie. CEO-ul BlockFi, Zac Prince, a declarat recent că SEC și alte autorități de reglementare trebuie să ofere industriei sale claritate asupra a ceea ce este permis.

Specialiștii consideră că este de înțeles prudența autorităților de reglementare. Escrocii au smuls miliarde de dolari în scheme de crypto de pompare și descărcare, folosind nenumărate tactici pentru a atrage investitori nebănuitori.

Industria criptografică ar trebui să arunce ideea că va funcționa ca un „paradis libertarian” în care regulile guvernamentale nu pot fi impuse, consideră fostul secretar al Trezoreriei SUA, Lawrence Summers.

Ultima oră
Pe aceeași temă