13.7 C
București
vineri, 22 octombrie 2021

CEDO, apel către Letonia și Polonia să îi ajute pe migranții de la granița cu Belarus

Polonia refuză să îi primească pe migranți

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a făcut apel către Letonia și Polonia să îi ajute pe migranții care se află la granița cu Belarus, în ciuda conflictelor cu Alexandr Lukașenko. Curtea le-a cerut autorităţilor letone şi poloneze „să furnizeze tuturor solicitanţilor hrană, apă, haine, îngrijiri medicale adecvate şi, dacă este posibil, adăposturi temporare”, conform articolului 39 al regulamentului său. Potrivit acestuia, CEDO poate face sesizare în baza unei proceduri de urgenţă atunci când reclamanţii sunt expuşi „unui risc real de pagube ireparabile”.

„Această măsură nu trebuie înţeleasă ca impunând Poloniei sau Letoniei să-i lase pe solicitanţi să intre pe teritoriul lor”, au precizat judecătorii europeni.

32 de afgani și 41 de kurzi irakieni au făcut sesizare la CEDO pentru a putea intra în Polonia sau Lituania „în scopul de a solicita protecţie internaţională”. Curtea a explicat faptul că migranții au rămas blocați la frontiere.

Oficialii din Estonia, Letonia și Polonia au susținut printr-o declarație comună că afluxul uriaș de migranți veniți din Orientul Mijlociu a fost planificat întrutotul de către autoritățile din Belarus. Polonia a anunţat luni că vrea să ridice „un gard solid” de sârmă ghimpată, înalt de 2,5 metri, la frontiera polonezo-belarusă și va întări securitatea în zona de graniță pentru a-i împiedica pe migranți să intre pe teritoriul său.

Ultima oră
Pe aceeași temă