-3.2 C
București
luni, 24 ianuarie 2022
AcasăEconomieEconomie internaționalAnchetă în Franța asupra unei firme cu acțiuni în România

Anchetă în Franța asupra unei firme cu acțiuni în România

Este în derulare o anchetă în Franța asupra unei firme cu acțiuni în România. Ancheta este legată de grupul de firme GFG Alliance, anunță ziarul britanic The Guardian, citat de site-ul Monitorul de Galați. În România, grupul GFG Alliance deține combinatul Liberty de la Galați.

Ancheta procurorilor din Franța este legată de un împrumut garantat de stat în valoare de 18 milioane de euro. Împrumutul era acordat pentru una dintre facilităţile din Franţa ale grupului GFG. Grupul este controlat de miliardarul britanic de origine indiană Sanjeev Gupta.

Ancheta din Franța a început la sfârşitul lunii iulie 2021 cu privire la un împrumut care fusese solicitat în decembrie 2020. Principalul creditor al grupului GFG a fost fondul Greensill Capital. Acesta a intrat în insolvență în luna martie 2021. Banii aferenți împrumutului investigat de procurori erau solicitați pentru o unitate de producţie deţinută de GFG în Franța. Anchetatorii francezi folosesc inclusiv informații primite din partea unor angajați ai companiei.

Un purtător de cuvânt al GFG Alliance a susținut că „GFG nu a fost înştiinţat de o astfel de investigaţie şi respinge orice aluzie privind existenţa unor nereguli cu privire la operaţiunile sale din Franţa”.

Anchetă în Franța și în Elveția

Greensill Capital și GFG au avut activități comune și în Elveția. Polițiștii din Zurich au deschis și ei o investigație, separată de cea din Franța.

Potrivit România Tv, GFG Alliance deține în România fostul combinat Sidex Galați, prin intermediul companiei Liberty Galați. În România, combinatul din Galați este legat și de o anchetă în care este implicat fostul ministru al Mediului, Costel Alexe. Alexe este suspectat că, în perioada în care era ministru al Mediului, ar fi primit foloase necuvenite.

Patronul Sanjeev Gupta a negat în vara anului 2021 că Liberty Galați ar fi afectată de problemele financiare de la nivel internațional.

Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Polonia începe ridicarea unei bariere permanente la frontiera UE cu Belarus

Polonia intenţionează să înceapă marţi construirea unei bariere permanente la frontiera externă a UE cu Belarus, relatează dpa. De luni de zile, mii de migranţi...

Pandemia, o lecție pe care nu reușim să o învățăm

Așa cum am mai scris și în alte rânduri, această pandemie a luat omenirea prin surprindere și a obligat-o la reacții rapide. Pentru noi,...

STB, aproape mâncată de faliment. Greva pune pe butuci compania

Cinci zile de grevă înseamnă zeci de milioane de lei pierderi pentru compania STB, care este la un pas de faliment. Cel puțin asta...
Ultima oră
Pe aceeași temă