16.5 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăEconomieEconomie internaționalA patra scurgere de gaz din conductele Nord Stream

A patra scurgere de gaz din conductele Nord Stream

Suedia a anunțat că a identificat cea de a patra scurgere de gaz din conductele Nord Stream, după cele trei care fuseseră raportate în ultima săptămână.

‘Două dintre aceste patru scurgeri sunt în zona economică exclusivă a Suediei”, a precizat purtătorul de cuvânt al Gărzii de coastă suedeze, Jenny Larsson. Celelalte două scurgeri sunt în zona economică exclusivă a Danemarcei. Toate cele patru fisuri se află în Marea Baltică, la 12 mile marine de insula Bornholm, care aparține Danemarcei.

Toate datele de până acum sugerează că spărturile din cele două gazoducte s-au produs în urma unor explozii submarine. Exploziile, înregistrate de seismologi din Suedia și Danemarca, au fost asemănătoare unor cutremure, însă cu certitudine nu au avut cauze naturale. Exploziile puteau fi ori accidentale, ori urmarea unor acțiuni de sabotaj. NATO și mai multe state europene acuză Rusia că ar fi organizat aceste acțiuni de sabotaj. Rusia, însă, respinge acuzațiile la adresa ei, calificându-le drept absurde.

Acte de distrugere la cele două conducte puteau fi comise fie de un submarin, fie de drone subacvatice, fie de scafandri. Această ultimă variantă era cea mai dificilă, din cauza adâncimii mari la care sunt poziționate gazoductele.

Marea Baltică este una dintre cele mai tensionate regiuni din lume, fiind frontiera între Rusia și NATO. După ce Rusia a atacat Ucraina, Suedia și Finlanda, riverane Mării Baltice, au intrat în NATO.

Scurgere de gaz în zonele economice exclusive a două țări NATO

Conductele Nord Stream 1 și 2 au fost construite pentru a transporta gaz din Rusia spre Europa Occidentală. Principalul partener al Rusiei în acest proiect este Germania. Nord Stream 2 are construcția finalizată și este încărcat cu gaz dar n-a mai fost pus în exploatare ca urmare a presiunilor SUA asupra Germaniei și a sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei.

Nord Stream 1 funcționa înainte să înceapă războiul din Ucraina. Dar, acum câteva săptămâni, Rusia a sistat livrarea de gaze prin această conductă, invocând probleme tehnice.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Olaf Scholz, vizită în China: Nu fumăm toți cannabis în Germania

Cancelarul Olaf Scholz i-a asigurat luni pe studenții chinezi că nu vor fi nevoiți să fumeze cannabis dacă aleg să studieze în Germania, liderul...

Lucian Bode a văzut șacalii. Cine-i prinde?

Învățat despre utilitatea glonțului magic, Lucian Bode a lansat cel mai consistent mesaj de campanie electorală: “În vremuri grele, apar șacalii, care așteaptă un...

Ajutorul promis Israelului, dar și Ucrainei ar putea fi votat în Congresul SUA

În timpul unei convorbiri telefonice de duminică între președintele Joe Biden și liderii Congresului, a existat un „acord” privind ajutorul rapid atât Israelului, cât...
Ultima oră
Pe aceeași temă