18.5 C
Bucharest
Sunday, 28 May 2023
HomeEconomieEconomie internăSe ieftinesc gazele pentru populație

Se ieftinesc gazele pentru populație

Vin vești bune oentru români. După ce gazele s-au scumpit cu peste 70% anul trecut, acum va începe o ieftinire. În momentul de față, țara noastră are preț plafonat la cel mult 0,31 lei/kWh cu TVA.

Vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege, a declarat, în cadrul Future Energy Europe Summit, că există premise pentru scăderea prețului gazelor naturale la consumatorii casnici. Oficialul a precizat că prețurile la nivel european sunt mai mici decât anul trecut – chiar dacă continuă să fie mult peste cele dinaintea crizei energiei.

De asemenea, în 2022 erau contractate volume de gaze din producția internă la prețuri mult mai mari față de actuala perioadă. Iar anul acesta, producția internă ar putea acoperi complet consumul casnic, estimează Nagy-Bege.

La ora actuală, prețul european al gazelor de referință -TTF – este la nivelul din august 2021, sub 50 de euro/MWh. Anul trecut ajunsese însă depășească chiar și 330 de euro/MWh.

Acești factori, afirmă vicepreședintele ANRE, ar putea duce la oferte ale furnizorilor de gaze sub prețul final plafonat de maximum 0,31 lei/kWh cu TVA. Altfel spus, dacă furnizorii vor cumpăra gaz la prețuri avantajoase, ei ar putea scădea prețurile oferite consumatorilor casnici chiar sub plafonul aplicat până la 31 martie 2025, menținându-și și o marjă de profit.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la Realitatea TV, Aleph TV și B1 TV. În presa online am lucrat la Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic. Sunt doctorandă în Științele Comunicării la SNSPA, iar tema mea de cercetare este despre criza alimentară.
Cele mai citite
00:01:09

VIDEO: “Serbia speranței’. Zeci de mii de persoane s-au adunat pentru a protesta

Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto și liderul secesionist al sârbilor bosniaci, Milorad Dodik, s-au numărat printre vorbitorii de la mitingul "Serbia speranței" de...

Camera Deputaților achiziționează noi sisteme de control antitero de peste 3 milioane de lei

Camera Deputaților cumpără sisteme de control antitero, în valoare de peste 3 milioane de lei. Motivul este că sistemele actuale sunt vechi de peste...
00:00:36

Un pasager care a deschis o ușă a avionului Asiana Airlines are o „problemă de sănătate mintală”

Poliția a reținut un pasager al unui zbor Asiana Airlines care a deschis o ușă a avionului cu câteva minute înainte ca acesta să...
Ultima oră
Pe aceeași temă