6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăEconomieEconomie internăRomânii, tot mai săraci. Ratele la credite s-au dublat față de începutul...

Românii, tot mai săraci. Ratele la credite s-au dublat față de începutul anului. Cum arată calculele

Creditele imobiliare au fost în topul scumpirilor din acest an. Astfel de la începutul lui 2022 și până în prezent, vorbim despre o scumpire de 80% din cauza indicilor bancari, însă BNR a explicat că situația este normală în raport cu rata inflației. Problema este că veniturile românilor nu au crescut mai deloc în acest an, iar mulți au ajuns în pragul sărăciei.

În timp ce indicele ROBOR a mai scăzut în ultimele zile, IRCC va ajunge de luna viitoare la o valoare de aproape 6 la sută, astfel că românii care au credite calculate în funcție de acest indice vor plăti cu câteva sute de lei mai mult.

Dacă ar fi să facem un calcul pentru un credit în valoare de 250.000 de lei pentru o perioadă de 30 de ani, valoarea ROBOR pe data de 3 ianuarie era de 3,02%, iar rata de 1.583 lei. În date de 8 august, ROBOR era de 8,14%, iar creditul de 2.502 lei, în 2 decembrie, ROBOR era de 7,78% cu rata de 2.433 lei. La același credit, ROBOR în ianuarie – martie era de 1,17% și rata de 1.292 lei; în iulie – septembrie IRCC 2,65% și rata de 1.523 lei, iar în octombrie – decembrie IRCC avea valoare de 4,06% și rata de 1.758 lei, potrivit finzoom.ro.

Șeful BNR spunea în urma acestor scumpiri de credite că: „Nimeni nu a luat credit în România cu pistolul la tâmplă. Deci este o opțiune să iei sau să nu iei credit și îți asumi și niște riscuri. Aceasta nu este o declarație cinică, este o realitate. Și nu avem soluții pentru toată lumea”.

În ceea ce privește valoarea creditelor, Isărescu spunea că: „Dobânzile nu au cum să fie prea ridicate când sunt la jumătate din rata inflației”.

Băncile estimează acum că vor mai scădea dobânzile pe termen mai lung 3-12 luni. Aceste scăderi vin și ca urmare a reducerii inflație pentru octombrie (a coborât la 15,32% în luna octombrie, de la 15,88% în septembrie). În plus, s-a mai temperat și creditarea, oamenii au fost mai cumpătați.

În ceea ce privește piața imobiliară, românii care au făcut achiziții în ultima perioadă au căutat să se împrumute cât mai puțin la bănci.

,,Prețurile sunt în creștere și cu 5%, se construiește tot mai puțin. Dezvoltatorii au blocat construcțiile de teamă că este o piață incertă. Tot mai mulți caută să cumpere cu rate la dezvoltator și eventual credite de nevoi personale. Le e teamă de dobânzile de la bancă. Tot mai mulți clienți apelează la credite de nevoi de personale sau cu rate la dezvoltator. În primă fază, mulți vin cu propunerea de închiriere și apoi să cumpere locuința.”, ne-a spus Andreia Oancea, director vânzări imobiliare.

Potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, în ultimele luni, s-au vândut cu aproximativ 10% locuințe mai puțin, comparativ cu aceași perioadă din 2021. Pe de altă parte, în Capitală, în primele șase luni ale acesui an, au fost finalizate cu 14,7% mai multe locuințe, față de perioada similară din 2021.

Cei care voiau să își cumpere un apartament cu două camere de 50 de metri pătrați în București, în luna septembrie, aveau nevoie de aproape 104 salarii medii, adică de opt ani și jumătate de muncă.

Dacă este să vorbim și despre creșterea veniturilor, comparativ cu scumpirea creditelor, potrivit Institutului Național de Statistică, în București salariile au crescut cu 15% în septembrie 2022 faţă de aceeaşi lună din anul 2021, iar cele din Cluj şi Timiş au crescut cu 13%. Cel mai mult au crescut salariile din Sălaj, cu 25% în septembrie 2022 faţă de septembrie 2021, până la aproape 3.500 de lei, urmate de cele din Covasna, cu o creştere de 20%, până la puţin peste 3.300 de lei net, şi cele din Sibiu, cu 19%, până la o valoare medie lunară de aproape 4.200 de lei.

La un simplu calcul, dacă rata lunară a crescut cu cel puțin 1.000 de lei de la începutul anului, salariile au fost majorate cu cel mult 300-400 de lei, ceea ce arată clar că nivelul de trai a scăzut simțitor.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă