12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăEconomieEconomie internăRomânia, în prag de criză alimentară. Guvernul cere verificarea lunară a stocurilor

România, în prag de criză alimentară. Guvernul cere verificarea lunară a stocurilor

Autoritățile se pregătesc de criza alimentară, deși au negat că țara noastră va fi afectată. Mai exact, vor să afle ce stocuri sunt disponibile, astfel că le cer fermierilor și comercianților să raporteze lunar stocurile de produse agricole, din carne și din lapte, inclusiv a celor procesate,  se arată într-un proiect de Ordonanță de Urgență lansată în dezbatere publică. În caz contrar, cei vizați vor fi aspru amendați.

Motivul invocat este că întreaga lume așteaptă o penurie alimentară, astfel că trebuie cunoscute stocurile, pentru a putea acționa rapid și a suplimenta numărul produselor, acolo unde este posibil.

Produsele vizate pentru raportare sunt: legume, fructe, cereale, semințe de oleaginoase și produse derivate, legume furajere, semințe certificate, carne și produse din carmen cu termen de valabilitate mai mare de 10 zile (inclusiv conserve), lapte și produse din lapte, produse de panificație, conserve, apă, orez, plante aromatice, sare, condimente, ceaiuri, zahăr, miere, drojdie.

Ar urma să facă excepție de la raportare doar comercianții cu magazine sub 400 metri pătrați și operatorii cu stocuri sub 10 tone (la legume și fructe), 25 tone (cereale), 20 tone (semințe), 50 kg (miere).

Operatorii sunt obligați să transmită datele despre stocuri la Ministerul Agriculturii până la data de 15 a fiecărei luni. Verificarea stocurilor se face de către Ministerul Agriculturii și Ministerul Finanțelor.

Amenzile pentru netransmiterea datelor sunt între 500.000 lei și un milion de lei.

Ministerul Agriculturii susține că această decizie e necesară pentru ”dezvoltarea unui plan de reducere a riscurilor legate de securitatea alimentară și stabilirea unui sistem de management al crizelor privind capabilitatea de răspuns specifică sectorului agricol și al industriei alimentare”.

Ministrul Agriculturii a negat în repetate rânduri că țara noastră va fi lovită de o criză alimentară, însă între timp autoritățile pare că s-au mai răzgândit, asta probabil și din cauza jucătorilor internaționali. Să nu uităm că India a anunțat că limitează și ea exporturile, iar țările care își închid granițele exporturilor sunt tot mai multe. Adrian Chesnoiu invoca motivul risipei alimentare și pe bună dreptate, mai ales în pragul sărbătorilor, când în magazine sunt oferte nenumărate, iar angajatorii își răsplătesc angajații cu tichete de masă și cadou, românii cumpără mult peste capacitatea de consum.

,,În România nu va fi o criză alimentară, asta cu siguranță! În 2021, în România s-au aruncat două milioane de tone de alimente. Într-o țară în care se aruncă 2 milioane de tone de alimente nu știu dacă se poate discuta despre o criză alimentară.”, declara ministrul într-o conferință de presă.

Oficial sau nu în criză de alimente, cu toții vedem cum prețurile la raft sunt schimbate săptămânal, iar rapoartele Institutului Național de Statistică vin cu o întârziere de două luni să ne confirme acest lucru. Rămâne de văzut ce vor face mai clar autoritățile și cu ce plan vine ministerul de finanțe pentru a ajuta românii să treacă mai ușor prin această perioadă. De exemplu, planul Ungariei de a scădea TVA-ul sau de a îngheța prețul la alimentele de bază a dat roade, astfel că mulți români trec granița pentru a alimenta și pentru a face cumpărăturlle la produsele de bază. Cum ne explicăm totuși că Ungaria care importă petrol inclusiv din țara noastră vinde carburanți mai ieftini?

Deci Guvernul ne ia cu două mâini și ne dă cu una, dacă ar fi să traducem această diferență de preț nu doar de la pompă, ci și de la rafturi.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la Realitatea TV, Aleph TV și B1 TV. În presa online am lucrat la Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic. Sunt doctorandă în Științele Comunicării la SNSPA, iar tema mea de cercetare este despre criza alimentară.
Cele mai citite

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...
Ultima oră
Pe aceeași temă