16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăEconomieEconomie internăRomâni, puneți-vă centura de siguranță! Urmează o escaladare a prețurilor. Scumpiri de...

Români, puneți-vă centura de siguranță! Urmează o escaladare a prețurilor. Scumpiri de până la 60%

Urmează o perioadă de luptă pentru supraviețuire. Banca Mondială și Institutul Național de Statistică (INS) au cifrele pe masă și ne informează că vom avea o perioadă de scumpiri de până la 60 la sută în următoarele 3 luni. Ce este de făcut? Probabil ca fiecare familie să găsească soluții proprii de supraviețuire.

Managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, creşterea a preţurilor la produsele industriale de 43%, potrivit unui comunicat al INS.  În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează creşterea accentuată a acestora (sold conjunctural +59%). Managerii societăţilor comerciale estimează creştere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +58%). Conform estimărilor din luna aprilie 2022, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +12%). Se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +5%). Grâul va fi mai scump cu 30 de procente. Banala făină va deveni un produs de lux, iar în magazine nu o vom găsi la prețuri mai mici de 4-5 lei. Iar acest lucru va duce, inevitabil, și la creșterea prețului pâinii.

Vom avea cele mai mari scumpiri din ultimii 50 de ani

Și Banca Mondială avertizează că ne vom confrunta cu cele mai mari prețuri din ultimii 50 de ani, iar România va fi lovită în scurt timp de un nou val de scumpiri.

David Malpass, președintele Băncii Mondiale, a avertizat că omenirea se înfruntă o catastrofă de proporții. Perspectivele negative cu privire la criza alimentară s-au acutizat de la debutul războiului din Ucraina. „Este o catastrofă umană, ceea ce înseamnă că domeniul alimentar merge în jos. Totodată, devine o provocare pentru guverne, care nu pot face nimic în privința asta. Nu ei au creat-o, dar prețurile continuă să crească”, a declarat Malpass, într-un interviu pentru BBC.

În viitorul apropiat, prețurile la alimente ar putea continua trendul ascendent. Se prognozează o creștere de aproximativ 37%, avertizează Banca Mondială, o evoluție nefericită ce va afecta sever în special populația cu venituri mici.

„Cei săraci vor mânca mai puțin, vor avea mai puțini bani pentru orice, cum ar fi taxele de școlarizare. Asta înseamnă că într-adevăr, este un fel de criză incorectă, pentru că cel mai puternic îi lovește pe cei mai săraci”, a mai transmis oficialul.

Malpass a mai subliniat că scumpirile vor viza un spectru larg, de la uleiuri, până la culturile de grâu.

Țările sărace ale lumii, cu mari datorii, vor suferi profund în perioada de criză economică, atenționează oficialul Băncii Mondiale.

„Asta este o perspectivă reală. Se întâmplă deja în unele țări, nu știm cât de departe ar putea ajunge. 60% dintre cele mai sărace țări sunt acum fie în dificultate de plată, fie prezintă un risc mare de îndatorare. Trebuie să fim îngrijorați de criza datoriilor. Cel mai bun lucru este să începem din timp să găsim soluții, pentru a reduce din povara datoriilor, în special în țările cu datorii nesustenabile. Cu cât amânați mai mult timp, cu atât este mai rău”, a mai transmis specialistul.

Scumpiri și firme în faliment cu mulți șomeri

Potrivit datelor statistice oferite de specialiștii de la Sierra Quadrant, dincolo de fluctuațiile obișnuite ale numărului de companii aflate în dificultate, principalul semnal de alarmă este faptul că sunt din ce în ce mai multe firme din sectorul producției.

,,De la fabrici de pâine la producători de mobilă, subansamble din industrie sau firme din sectorul agricol (sere, ferme de animale, fabrici de prelucrare a produselor vegetale), creșterea costurilor operaționale le-a afectat puternic. În unele cazuri, triplarea prețurilor la energie și gaze, scumpirea semnificativă a motorinei și creșterea prețurilor materialelor de producție le-au trimis direct în incapacitate de plată. Pentru aceste firme, insolvența, concordatul preventiv, în general reorganizarea business-ului și protejarea în fața creditorilor au devenit principalele coordonate de supraviețuire’’, afirmă specialiștii de la Sierra Quadrant.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Cum să-ți protejezi locuința de vremea rea

Indiferent dacă ești acasă sau nu, locuința ta este mereu expusă la riscuri generate de vremea rea, cum ar fi furtuni, inundații sau căderi...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Dotează eficient și igienic spațiile sanitare ale afacerii tale!

Atunci când gestionezi o afacere este important să acorzi o atenție deosebită și spațiilor sanitare. Acestea nu trebuie să fie doar curate, ci și...
Ultima oră
Pe aceeași temă