12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăEconomieEconomie internăPSD le-a vrut și tot PSD le cere desființate. Pensiile speciale, cartoful...

PSD le-a vrut și tot PSD le cere desființate. Pensiile speciale, cartoful fierbinte dinaintea alegerilor

Cel mai bun exemplu că PSD se pregătește intens de alegerile de anul viitor înainte ca Marcel Ciolacu să preia mandatul de premier sunt pensiile speciale și legea depusă acum urgent de PSD, deși există un act normativ asemănător introdus de USR de aproape un an de zile. Social democrații au pierdut data trecută europarlamentarele, astfel că vor să evite repetarea acestui eșec.

România a pierdut deja miliarde de euro din cauza faptului că indemnizațiile de serviciu nu sunt în practică o prioritate pentru actuala Coaliție. Avem blocată tranșa a treia la Bruxelles din acest motiv, iar PSD a venit brusc insistent să termine cu pensiile speciale.

„Am depus în Parlament o inițiativă legislativă care prevede eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Este un gest normal să îți elimini propriile privilegii ca să ai autoritatea morală să discuți despre veniturile altor categorii care trebuie să aibă aceeași soartă. Din motive știute doar de cei care au făcut PNRR-ul, pensiile speciale ale parlamentarilor erau ocolite de reforma pensiilor speciale, însă toată societatea așteaptă acest lucru din partea politicienilor. Am avut discuții cu mulți dintre colegi, dar mai ales cu oamenii care ne-au dat votul, iar concluzia e simplă: nu mai e timp de scuze sau acuze. Este timpul pentru vot! Eliminarea pensiilor deputaților și senatorilor este o prioritate!”, a precizat Alfred Simonis.

În expunerea de motive a proiectului se arată că perioada de exercitare a mandatului de parlamentar constituie vechime în muncă, astfel că și parlamentarii ar trebui să beneficieze, la fel ca toți cetățenii acestei țări, exclusiv de pensie în sistemul public de pensii, pe baza de contributivitate.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că își dorește ca acest proiect de lege să fie adoptat în Camera Deputaților până la finalul acestei sesiuni parlamentare, iar forma finală să fie acceptată de Comisia Europeană. Președintele social democrat a precizat că nu își dorește în viitorul Guvern secretari de stat şi membri în cabinetele demnitarilor care au cumul de pensii speciale.

„Eu sper din tot sufletul ca până la încheierea actualei sesiuni parlamentare să închidem legislația cu privire la pensiile speciale, să nu fie nevoit viitorul guvern să vină cu o asumare a răspunderii într-o sesiune extraordinară”, a declarat Marcel Ciolacu.

Și USR are un proiect

„396 de zile de când PSD blochează legea USR de eliminare a pensiilor speciale pentru parlamentari. După 1 an şi 31 de zile, a ieşit PSD, prin vocea lui Alfred Simonis, să ne anunţe că depune o lege care, aţi ghicit, elimină pensiile speciale ale parlamentarilor. Asta e definiţia ipocriziei. În tot acest timp, cu o Românie într-o criză a scumpirilor, Marcel Ciolacu ne spunea cum foştii parlamentari merită şi ei o pensie specială de peste 10.000 de lei”, a punctat liderul USR, Cătălin Drulă.

Președintele USR a mai susținut că în această săptămână putem tăia toate pensiile speciale, nu doar ale parlamentarilor.

„Avem amendamente pentru o reformă reală a sistemului de pensii, aşa cum am introdus şi în PNRR. Cu banii salvaţi, vom putea creşte salariile profesorilor”, a completat Drulă.

PSD a pierdut alegerile din cauza pensiilor speciale

În 2010, Guvernul PDL condus de Emil Boc a abrogat pensiile speciale, instituind principiul echității în sistem – fiecare să încaseze corespunzător contribuțiilor plătite de-a lungul anilor de activitate. Curtea Constituțională a stabilit că ar fi neconstituțional ca magistrații să rămână fără aceste pensii.

Guvernul Victor Ponta, susținut în Parlament de alianța USL, a fost cel care a introdus în schemă privilegiul pensiilor speciale și a adăugat chiar câteva noi categorii. Astfel, Prima lege specială a fost pentru pensiile militarilor în 2015, lege inițiată de vicepremierul Gabriel Oprea (Guvernul Ponta) și care fost adoptată fără probleme de Parlament.

Subiectul pensiilor speciale a fost folosit atât de PNL, cât și de celelalte partide politice în campania electorală ca atac la PSD. De altfel, social-democrații au discutat intern acest subiect.

Într-o ședință reunită a grupurilor PSD din Senat și Camera Deputaților din decembrie 2019 s-a discutat posibilitatea eliminării pensiilor speciale. O parte dintre parlamentari a recunoscut că PSD a pierdut alegerile europarlamentare din cauza acestui subiect.

Cele peste 10.000 de pensii speciale ne costă anual 1,5 miliarde de lei, bani cu care nu doar că s-ar putea face investiții, dar țara noastră pierde alți bani europeni din cauza acestor indemnizații. Reforma pensiilor speciale este jalon în PNRR care nu a fost rezolvat de mai bine de jumătate de an.

Revolte în țară din cauza eliminării pensiilor speciale

Mai multe asociații de magistrați au semnat o scrisoare deschisă adresată Comisiei Europene și președintei Ursula von der Leyen în care cer ca reforma pensiilor speciale să nu îi afecteze. Aceștia îndeamnă Comisia să „ceară Guvernului României suspendarea imediată a așa-numitei reforme a pensiilor serviciului magistraților”, despre care spun că este „complet netransparentă și iresponsabilă”.

„Această așa-numită „reformă” subminează total independența și funcționalitatea sistemului judiciar. Sute de judecători au plecat deja în ultimele 12 luni, iar peste 1.100 de posturi judiciare sunt în prezent neocupate. Întregul sistem este pe punctul de a se prăbuși din cauza volumului de muncă copleșitor și a numărului insuficient de judecători, agravate de amenințările continue la adresa statutului nostru ca urmare a „reformelor” aprobate de Comisia Europeană. Acest lucru trebuie oprit imediat”, scriu reprezentanți celor patru asociații ale magistraților.

Și polițiștii au protestat la Camera Deputaților. Ei au cerut eliminarea pensiilor militare din PNRR. Deşi ministrul de Interne Lucian Bode le-a mărit salariile de la 1 iunie, acum, sindicatele mai au o nemulțumire pentru care amenință că vor ieși în stradă. Vor ca pensiile militare să nu mai fie considerate pensii speciale. 

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...
Ultima oră
Pe aceeași temă